Банер
Живей простичко по време на криза

Намалиха ли ти заплатата? Да! Значи е време да заделиш малко пари за черни дни. Не се налага да се лишаваш от нещо, а просто да бъдеш малко по-скромна.

Погледни на икономическата криза като на полезен урок: лакомията се наказва. Последвай нашите съвети и открий спестовницата, която си скрила някъде дълбоко в себе си.
1.Намали загубите.
Повишаващ се лихвен процент означава по-високи вноски, така че се опитай да изплатиш всичките си кредитни дългове възможно най-бързо, за да избегнеш да попаднеш в този капан.

2. Остани вкъщи с приятели.
Свали няколко забавни филма, приготви скрабъл или монополи, покани приятелките си на гости и им поръчай да донесат бутилка вино или чипс като входен билет.
3. Зеленчуците пестят пари.
Едва три дни без месо в седмицата могат да ти помогнат да спестиш значителна сума пари от сметките си в супермаркета.
4. Излез на парти, без да пресушиш дебитната си карта.
Просто проучи кога и къде има женски партита и няма вход за мацките или пък се предлагат безплатни коктейли.
5. Възползвай се от технологиите.
Използвай интернет. От една страна, за да провеждаш безплатни телефонни разговори, а от друга, да плащаш сметките си. Струва много по-малко, отколкото да теглиш и внасяш пари в брой по банков път.
6. Контролирай импулсивните покупки.
Ако видиш нещо на витрината, което „задължително“ трябва да имаш, по-добре изчакай една седмица. Най-вероятно вече ще си забравила за него, а ако не си, може вече да го нямат в наличност, което означава, че просто не е било писано да го имаш.
7.Спести за нови дрехи чрез старите.
Направете си приятелска „размяна“. Накарай дружките си да донесат у вас всички дрехи, които вече не носят, сортирай и своите. После просто си разменете това, което прецените. Напълно безплатен начин да освежиш гардероба си!
8. Шофьорските ти умения могат да ти спестят гориво.
Избягвай рязкото ускоряване на скоростта. Ускорявай възможно най-бавно и се придържай към ограниченията на скоростта. По този начин съществено ще намалиш разхода си на гориво.
9. Купи си кола, която можеш да си позволиш.
Колата е необходимост, която бързо се обезценява и е важно да я поддържаш лесно и евтино, за да й вземеш възможно най-добра цена, когато решиш да се разделите. Винаги имай предвид допълнителните разходи преди покупка на автомобил, не само вноските, които ще ти се налага да погасяваш.
10. Обичаш да четеш? Ами, вземи си читателска карта от библиотеката! Книгите са безплатни, а изборът на заглавия – неограничен.