Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Неудобни служебни въпроси

Да съобщиш кога ще вземеш отпуск си е твое право, но понякога се налага да направиш някои по-деликатни договорки. Е, как да подходиш към шефа си?

Гъвкави часове

Може би искаш да продължиш образованието си или ти се ще да можеше да работиш от вкъщи една седмица. Според експертите, добра идея е да предложиш нещо в замяна. Ако например, ти се налага да си тръгнеш час по-рано, за да отидеш до университета, сподели на прекия си началник колко добре върви обучението ти и как това ще ти помогне в бъдеще за професията ти.

Дълъг отпуск

Спестила си за едномесечна обиколка на Европа, но искаш да задържиш работата си? Кажи на работодателя си: „Имам 35-40 години работа пред себе си и тази наистина ми харесва, но имам нужда от известно време“. Попитай дали има някаква уговорка, която може да направите.

Временно отсъствие

Налага ти се да вземеш дълъг болничен, за да се погрижиш за близък човек, който има проблем? Всяка компания има политика, когато става дума за болен или починал близък, така че погледни какво казва договорът ти по темата. Не чакай да се случи най-лошото, за да си отвориш устата. Сподели на шефа си по-рано, така че да те подкрепи още в началото в тази така или иначе тежка ситуация.

Повишение

Подготовката е ключова. Покажи на шефа си какво можеш и как допринасяш за благото на компанията. Проучи какво получават хората със сходна на твоята длъжност, както в компанията ти, така и в индустрията като цяло. Ако ти откажат повишение, помоли да те осведомят за причините, така че да поправиш евентуалните си пропуски, за да повториш молбата си след най-малко шест месеца.

Молба за помощ

Възхищаваш се от някого и се чудиш как да го накараш да ти разкаже тайните на успеха си? Ако вече познаваш човека, това спокойно може да се случи над чаша кафе. А ако е непознат? Открий общи познати, които могат да ти кажат дали поканата ти ще бъде добре приета.