Банер
Не бъдете в услуга на другите!

Понякога прекомерната колегиалност пречи на собствената ни кариера. Съзнателни и чувствителни ние често търсим компромис с колегите си, готови сме да им помогнем с работата при първа молба – винаги и безотказно и в крайна сметка ние не успяваме да се придвижим нагоре по

кариерната стълбица. Ако вие лесно се съгласявате с всичко и с всички, често принасяте себе си в жертва и правите компромиси против собствените си интереси, само и само останалите да са доволни, то на практика се получава така, че вие живеете едва ли не заради интересите и целите на другите, а не на своите собствени. Време е да се преборите с прекомерната си услужливост!

Не поемайте задълженията на колегите си

Никога не отказвате помощ, а в крайна сметка се претоварвате, а те се мотаят и си тръгват навреме след работа. Намерете смелост в себе си тактично и вежливо да съобщите на колегата, който иска помощ, че с радост бихте я предоставили, но самата вие в момента сте претоварени и имате твърде много недовършени задачи. А за да сте по-убедителна, добавете, че дори сте възнамерявала вие самата да помолите за помощ.

Не си приписвайте чужди грешки

Когато вашите колеги грешат, вие сте винаги готова да намерите решение, да поправите нещата и да прикриете грешката. Така обаче губите време, което ви е необходимо да свършите собствените си задължения. Да вършите чуждата работа може да ви притисне във времето и в крайна сметка да излезе, че вие не можете да се справяте със служебните си задължения. Поради тази причини се ограничавате само със съвети и помощ, която не е в ущърб на вашите интереси.

Пазете идеите си

Колеги крадат идеите ви и ги представят за свои, а вие дори не реагирате. В крайна сметка обаче похвалите и повишенията са за друг. Не позволявайте колегите ви да се възползват безнаказано от вашите идеи. Ако чуете на събрание, например, собствената си идея от устата на друг, не се стеснявайте да го парирате и да попитате това всъщност не е ли същата идея, която вие сте му споделили. Борете се за това, което ви принадлежи по право.

Престанете да се извинявате непрекъснато

Постоянно се извинявате за всяко ваше действие? Ами престанете! Извинявайте се само за наистина сериозни неща и то само по веднъж. Ако сте сбъркали нещо, признайте, извинете се и веднага предложете решение на проблема.

Не работете “нон-стоп”

Не си вземате полагаемата отпуска, никога не излизате в обедна почивка, винаги оставате след работно време... Помислете си обаче за това, че ако човек не почива, ако не се храни, работоспособността му намалява, а също и качеството на работата му. Правете кратки паузи на всеки 90 минути, така че да се запази съсредоточеността и вниманието.