Банер
За и против работата на свободна

I Станете фрийлансер и животът ви ще стане по-цветен

Отегчили сте се да лежите на дивана, да готвите безкрайно вечери, да чистите праха от тетлевизора? Вие сте домакиня и не знаете с какво да се занимавате? Започнете да работите!

Освен това съвсем не е задължително всеки ден да ходите в офис, да изслушвате наказанията на ръководството и дърдоренето на колегите. Просто станете фрийлансер и животът ви ще стане цветен.

Изберете дейността
Повечето фрийлансери са творчески хора, основно журналисти, дизайнери, фотографи, художници. Също така в средите на художниците се срещат и такива професии като аудитория, преводачи. Припомнете си с какво сте се занимавали до момента, в който сте сключили брак и раждането на детето, и за каква професия винаги сте мечтали. Разгърнете списанията, прочететe историите на известните професионалисти, помислете, какво най-много ви привлича, изберете това, което ще бъде най-подходящо за вас.
Разбира се, трябва да имате у дома собствен кабинет, отделен телефон и постоянен достъп до интернет. Но и без това може смело да минете, ако имате желание за работа. Необходимите инструменти за работата на фрийлансер са домашен компютър и градски телефон. Не се страхувайте да започнете от нулата и, че може да допуснете грешки. Опитът идва с времето и колкото повече работите, толкова по-бързо ще се научите.

Подводните камъни
Вече сте изпълнени с желание и сте готови да започнете да работите? Не избързвайте. Преди всичко следете изпълнението на първата поръчка, трябва да разберете за някои проблеми. Основният и най-сложен проблем в работата на фрийлансера е ленността. Като правило, в началото на своята работа сте обхванати от ентусиазъм и много идеи, трудите се неуморно. След това откривате, че няма за какво да се натоварвате и започвате да си правите почивки – ту гледате някой филм, ту четете книга, ту похапвате нещо. Все по-често се заседявате до късно, а сутрин спите до обяд. Накрая разбирате, че не остава време за работата. В домашна обстановка наистина е трудно да се заставите да работите, особено е сложно да си изградите стереотип. За да избегнете подобна ситуация, много е важно да си наложите да не се разсейвате в работно време. Съставете си ясен график или установете временен срок, в който да изпълните определена задача. Умението да разпределяте вашето време – това също е талант, а грамотното оформление на работното място е отличен организационен фактор. Следвайте вярната пословица: “Свърши си работата и пирувай смело!”