Банер
Да бъдеш или да изглеждаш – спазвай деловия етикет

I Следвайтете общоприетите правила в офиса
I Важно е да не се стремите да се харесате на всички
I Съобразявайте се със средата и с целите, които преследвате

Костюм или блейзер? Пола или панталон? Лещи или очила? Това не са повърхностни нито невинни въпроси. Защото от външния ви вид често зависи както отношението на колегите и началниците към вас,

така и успехът в работата с клиентите.Все по-често хората посещават фризьорските салони, магазините за очила и дори кабинетите на пластичните хирурзи не просто, за да изглеждат добре, а защото смятат, че това е необходимо за кариерата им.
В днешно време професията може също да налага определен имидж. Залозите са много - свързани с необходимостта да изглеждаме добре пред колегите, да се наложим в своята професионална сфера, да предразположим клиента... Истината е, че външният вид може както да изиграе решаваща роля в кариерното развитие, така и да създаде сериозни неприятности и недоразумения. А доста често той зависи не толкова от личните ни предпочитания, колкото от възприетата корпоративна култура.
Начинът, по който се обличаме на работното място, трябва да е грижливо обмислен и съобразен със средата и с целите, които преследваме. Успехът на това начинание ще е пълен, ако сме максимално искрени в онова, което демонстрираме пред другите. Важно е да не се стремим да се харесаме на всички, както и да не стигаме до маниакални ексцесии. В общи линии тенденцията е външният вид да се съобразява с определени образци, които непрестанно се тиражират.
Да бъдеш или да изглеждаш е въпрос, на който всеки трябва да даде своя отговор. Все пак някои насоки не са за пренебрегване. Ето няколко съвета, които биха могли да ви бъдат от полза следващия път, когато отворите гардероба си сутрин, с нелеката задача да решите какво да облечете за работа. Работейки в офис е необходимо да спазваме някои общоприети правила, свързани с начина ни на обличане. Това се налага от една страна, за да не изглеждаме смешно в очите на околните и от друга, за да повдигне самочувствието ни и да ни придаде увереност през целия ден.

1. Бъдете умерена. В офиса не е подходящо нищо крайно – ярките цветове, силно изрязаните деколтета, ултра късите поли, силно набиващите се бижута, прозрачните блузи и т.н.

2. Не всичко, което е модерно за сезона е подходящо за офиса. Когато тръгвате на пазар изберете дреха, която ще отива на останалите в гардероба, а не такава за която е необходимо да обзаведете гардероба си отново.

3. Ако не можете да изберете какъв костюм да облечете за важната среща, изберете черният – той винаги е стилен.

4. В гардероба отделете място за няколко класически бели блузи с дълъг ръкав, които смело можете да комбинирате с различни поли, панталони, сака и жилетки.

5. Не е необходимо в гардероба ви да има само дрехи от последния хит на сезона. В повечето случаи те не ви отиват на линията, не ви подхождат на възрастта или пък просто не ги намирате за комфортни. И вместо да придадат ново звучене в елегантния ви стил на обличане, ще изглеждате натруфена и не на място.

6. Не забравяйте да експериментирате. Това, че работите в офис не значи, че трябва да си купувате еднотипни дрехи от едни и същи магазини. Ако обичате строгите класически костюми, заложете на аксесоарите – шаловете най-вече от лека естествена материя, семплите бижута и изисканите чанти.