Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

По-работливи през есента

I Край на летните настроения, време е за активна дейност
I Възползвайте се от новия сезон на пазара на труда

Може би ще ви се стори чудно, но сезонните промени доста влияят на пазара на труда. Малко фирми работят на пълни обороти в разгара на най-горещия сезон. Това пък намалява предлагането на свободни работни места и забавя процеса на подбор на нови служители. Точно затова лятото се оказва период на застой, а есента е времето на активно раздвижване на отлежалите дела. Затова не се отчайвайте, ако компаниите, в които сте кандидатствали за работа през лятото, все още не са ви отговорили.

Побързайте й се възползвайте от есенните промени на пазара на труда.

Направете схема за търсене на работа

Не се изкушавайте да продължите с летните настроения, когато трябва да сте активни. Не е зле да проверите отново компаниите, в които сте подали документи през неактивния летен сезон. Поради летните отпуски срокът за подбор на нови кандидати може да е забавен или удължен. Възможно е също компанията да е назначила служител, от когото да не е доволна, и да търси нов кандидат.
Проверявайте не само последните обяви за работа от популярните портали, но и сайтове на компаниите. Пренаписвайте автобиографията си, така че максимално добре да представите опита си.

Участвайте в бизнес събития

Обикновено в началото на есента започва активният сезон за бизнес конференции и изложения. Подобни събития привличат вниманието на многобройни специалисти, реализирали се в компании от различни браншове. Помислете в кои от тях бихте искали да участвате. По този начин ще можете да създадете нови полезни контакти и да възобновите отношенията си със стари колеги или партньори. Не пренебрегвайте и неформалните събирания от типа на пикник, градинско парти или коктейл. На тях ще можете да споделите на приятели, съседи и познати, че си търсите нова работа, без това да звучи като оплакване. Така и техните мрежи от контакти биха могли да започнат да работят за вас.