Банер
Ако бях дъщеря на милионер...

I Можеш ли да бъдеш щастлива, когато вършиш неприятни неща

Сигурно сте чували теорията, че човек трябва първо да избере не „добре платена професия“, а любимо занимание. Всичко, което правим с удоволствие, задължително ще ни донесе и големи доходи.

Ако искаш и на теб да ти провърви, затвори очи и си представи, че си дъщеря на милионер и всичките финансови въпроси са решени за три живота напред. С какво би се занимавала сега? Ако това, което искаш да правиш, съвпада с твоята работа – значи наистина си щастлива. Но ако мечтите са далече от реалността, не е зле да се замислиш:

можеш ли да поспестиш пари на първо време, да се уволниш и накрая да се заемеш с любимото занимание? Обсъди решението си с близките хора, които винаги те подкрепят. Но ако не те разберат веднага – можеш да усвояваш новата професия, без да се отказваш от основната ти работа.
Не забравяй, че ако всеки ден се занимаваш с нещо, което не ти харесва, си застрашена от стрес, хроническа депресия и даже от психосоматично разстройство. Бизнес-психолозите са убедени, че причините за стреса в офиса се крият именно в постоянната принуда да вършим неприятни дейности. Един от основните проблеми пред човек, който окончателно е решил да смени „офисния пейзаж“ с някакъв друг, е откъде да вземе пари, за да живее? Даже ако си напълно непретенциозна и си готова да се задоволиш с по-малко, все пак ще ти трябват средства, за да живееш с нещо. Ето няколко начина да преживееш периода на прехода:
- Дай под наем жилището си в града и отиди да живееш на вилата.
- Живеей от лихвения процент на спестяванията ти.
- Избери свободна професия и работи, когато можеш.
- Направи си градина на село, за да разчиташ на собствено производство.
- Занимавай се с творчески труд и продавай своите изделия.

Ако човек наистина иска да тръгне по своя собствен път, той няма да седи със скръстени ръце, а задължително ще намери занимание по душа. В противен случай има опасност морално да деградира.