Банер
Защо да започнете бизнес през 2011 година

Всяка нова година сме изпълнени с надежда и творчески планове за редица неща, които да постигнем. Тази година ще минем на диета, ще спортуваме, ще спрем цигарите, ще нахраним бездомните, ще научим китайски, ще бъдем по-добри... Но ако има поне едно обещание, което си струва цялата борба да бъде спазено, то това е да стартирате свой собствен бизнес.
Представяме ви някои доводи в подкрепа на тази идея, дано ви мотивират още повече да започнете сега, вместо да отлагате за 2012 г.

Няма как да ви уволнят

Омръзнало ли ви е да бъдете просто цифра в нечия чужда счетоводна ведомост? Е, ако работите за себе си, ще имате куп други проблеми, но не и този. Разбира се, от друга страна повечето новосъздадени бизнеси се провалят с трясък. Така че макар да няма шанс да бъдете уволнен от собствената си фирма, има голяма вероятност да ви се наложи да прекратите нейната дейност. Може да се окаже, че в крайна сметка се прибирате вкъщи с по-малка заплата, работите повече и сте подложени на много стрес. Но няма да сте първият изминал този път, а успехът ви ще зависи най-вече от вас.

Истинско заплащане според резултатите

Когато управлявате собствения си бизнес, сами определяте какво заплащане да получавате. Тъй като вие поемате целия риск, на вас се полагат както облагите, така и тръните по пътя. Ако сте от другата страна на барикадата, колкото и да ви симпатизира вашият началник, за него вие сте и разход, който трябва да бъде минимизиран. Макар стартирането на бизнес да е лесно само на думи, поне ще знаете, че всеки лев и всеки час, които ще инвестирате, са в името на нещо, което си е ваше и носи печалба на вас.

Признаване на разходи

Едно от „най-сладките” предимства на това да имате ваша фирма е възможността да ви се признават разходи. Не е толкова трудно да докажете, че новият ви лаптоп или iPad са пряко свързани в вашата дейност, нали?

Сами си избирате работното място

Може да загърбите висенето с часове в задръствания или поне сами да си определите в колко часа и къде ще си пиете сутрешното кафе. Тайната е в това да откриете перфектното местенце с удобни кресла и безплатен безжичен интернет. И нищо чудно при всичките възможности да откриете подходящи партньори и потенциални клиенти и да осъществите контакт с тях именно във виртуалното пространство. А си спестявате и разходи за наем на офис.

Едва ли някога е било по-евтино

Моментът е подходящ за стартиране на бизнес. Цените на наемите са ниски, повечето компании са гладни за клиенти и са занижили тарифите си. Едва ли някога ще можете да си поръчате изработването на интернет сайт на толкова ниска цена. Освен това идеята за наемането на фрийлансери се налага все по-широко у нас.
А с развитието на социалните медии, може и да си спестите наемането на някоя известна PR агенция и да популяризирате своя бизнес чрез подбрани блогъри.