Банер
Бъди в час и в голямото междучасие

I Случвало ли ти се е да ходиш на работа, а да не можеш да си свършиш работата?

В деловото ежедневие често се налага да вършим по няколко задачи едновременно. Трагичният резултат от подобни опити за жонглиране е, че в края на деня не

можем да отговорим на въпроса какво всъщност сме правили цял ден и къде е отишло цялото онова време, с което сме разполагали. Как да се съсредоточим в работата си, за да бъдем по-ефективни в изпълнението на служебните ни задължения? Ето как:

Набележи основните цели за деня
Създай си навик ежедневно да си правиш план за деня - писмено. Определи основните задачи и ако е необходимо - добави подточки, за да бъде планът ти максимално ясен.
Ако нещо (или някой) в течение на деня се опита да те разконцентрира - погледни списъка и така веднага ще влезеш в час, за да протече ефективно денят ти.

Обозначи подцелите
Важно е да имаш „голямата картина“ - т.е. да сте наясно с големите цели, но вероятно, за да стигнеш до тях, ще трябва първо да свършиш куп други неща. Подцелите са своеобразна стълба към големите цели и планираното им изпълнение ще те приближи към желания краен резултат. Отмятай изпълнените подзадачи, те ще ти бъдат сигурен ориентир докъде си стигнал.

Определи приоритети
Важно е да можеш правилно да преценяваш кое е най-важното в момента. Някои задачи трябва да бъдат изпълнени в определен срок и понякога те ще бъдат най-отгоре в списъка, но не всички срочни задачи са същевременно и най-важните в по-дългосрочна перспектива.

Прави си самоотчет редовно
Сверявай постоянно с плана си това, което вече сте свършила и онова, което още не сте. Важно е списъкът ви да не е твърде амбициозен, а реално да се опиташ да прецениш колко неща можеш да свършиш за един ден. Ако някоя задача остане недовършена - запиши я в плана си за следващия ден. Така ще си приключила успешно днешния.

Ти решаваш в каква последователност да вършиш задачите си
Сигурно ти се е случвало да си кажеш: „Ох, това не ми се прави точно сега“ и да започнеш да „пилееш“ време, отлагайки изпълнението на задачата. Нормално е понякога да имате настроение за едно, а друг път - за друго. За да ти стига времето обаче, започни деня си с това, което ти се прави в момента и когато те обземе „работно настроение“, пристъпи към изпълнение на по-малко привлекателните задължения.

Върши най-важното сутрин
Ако обемът на работата ти се е увеличил, направи така графика си, че най-важните задачи да бъдат изпълнявани сутрин. По този начин ще използваш най-ефективно силите си и ще дадеш възможност на тялото и съзнанието ти да се поразтовари през втората половина на деня.