Банер
Вредните влияния в офиса

Офисът е предпочитано място за работа от много хора. Ако и ти си сред тях, не е зле да помислиш за реалните вреди, които заплашват здравето ти. Като цяло работата извън офиса е тенденция, която набира инерция на Запад.

Основните причини за това са предпочитанията на самите служители, както и спестяването на ресурси на някои компании, предлагащи тази възможност. В България обаче сме далеч от този напредък, затова по-добре вземи мерки срещу следните вреди:

Излъчването на компютрите и gsm-те

И двете чудеса на техниката са голямо удобство, но изпускат електромагнитни вълни, които са опасни за здравето. Дръж на бюрото си цвете в саксия, за да неутрализира лъчението от PC-то ти и ползвай стационарния телефон винаги, когато това е възможно.

Климатикът

Ако работи в близост до твоето бюро, нищо чудно да се сдобиеш със схващания и дори плексит, както и с настинки и инфекциозни заболявания. Ако филтрите на климатика не се почистват редовно, има опасност той да разнася бактерии из въздуха. Най-добре е да проветряваш работното помещение редовно.

Обездвижване и изкривена стойка

Дългото заседяване на бюро води до един куп проблеми не само с осанката ти, но и по-сериозни, които засягат гръбначния стълб и ставите. Свикни да работиш с изправен гръб, опрян в облегалката на стола. Непременно трябва да започнеш да спортуваш, защото иначе рискуваш да си навлечеш и забавен метаболизъм и наднормено тегло.

Офисните клюки имат и добра страна

Разбира се, не става дума за онези слухове, които целят нарочно да опетнят нечия репутация, а за т. нар. „добри клюки“. Става дума за истории и информация, които наистина може да са от полза. Да речем, ако си нов служител, забележката от колега, че шефът много държи на приличното облекло ще ти е особено необходима, за да си спестиш проблеми в работата. Клюките помагат на ръководството да разбере за съществуващи проблеми във фирмата и съответно да опита да ги реши навреме. Понякога любопитната информация за колеги помага да се избегнат неудачни решения или кофти ситуации, които ги засягат. А най-добрата новина за шефовете, които са обект на слухове, е, че те помагат служителите им да ги видят в човешки облик – примерно: „Шефът не е толкова строг, почерпи всички по случай повишените продажби!“