Банер
Хвърчиш ли из небесата?

I Околните те считат за лекомислена особа. Как да станеш по-голяма реалистка?

Свикнала си да витаеш из облаците. Не помниш с кого и къде си се уговорила за среща. Никога не знаеш колко пари имаш в портфейла и с какво ще живееш до заплата. Всяко планувано нещо считаш за слагане на окови. Лесно се поддаваш на мимолетните пориви, без да мислиш за утрешния ден. И много се огорчаваш, когато любимото ти “може би” те подвежда. Как да се научиш реално да гледаш на нещата?

Ефектът на пеперудата
Опитай се да си направиш цялостна оценка: продължаваш ли да гледаш на живота като малко дете. Възрастните се различават от децата именно по това, че умеят да управляват желанията си, а не се втурват през глава след всяко мимолетно увлечение. За малчугана това е твърде трудна задача. Но ти не си ли пораснала вече! Не е ли време да се държиш подобаващо?
Отговори си честно на въпроса – какво получаваш от инфантилизма? Вероятно намираш някаква изгода от подобно поведение. Например, то ти позволява да избягаш от отговорностите. На възрастните им се налага да отговарят за последствията от постъпките им.

Ясни ориентири
А може би, ти се струва, че непостоянството, лекомислието много ти отиват и ти придават загадъчност? Да си реалист е толкова неженствено! Опитай се да си представиш до какво ще те доведе тази философия. Плувайки по течението, едва ли ще постигнеш нещо. Научи се да си поставяш цели и всеки ден прави поне малка крачка напред. Първо обаче разбери себе си - какво искаш да постигнеш в бъдеще. Повярвай, не винаги е скучно да следваш строго зададен план, а успехът прибавя сили и вдъхва увереност.

Финансовият апсект
Не е лесно да бъдеш практичен по въпросите, свързани с пари. Ако направиш крачка надясно – ще те обявят за стипца, а ако е наляво – ще те нарекат прахосница. Как да се разпореждаме с парите, за да запазим баланса? Най-напред се научи да планираш приходите и разходите. Заделяй пари за отпуска, за обучение или лечение. Отивайки в магазина, съставяй списък с всичко необходимо и си разрешавай само една незапланувана покупка, при това съвсем малка. Старай се да купуваш качествени неща – в резултат те ще ти излезнат по-евтино, отколкото да купиш нещо евтино. Освободи се от предубеждението, че сметките ще те лишат от радостите на живота. И след половин година ще откриеш, че парите в твоя портфейл значително са се увеличили, а също така и полезните придобивки в дома.

Силвестър Милчев