Банер
А хората какво ще кажат?

I За теб е важно чуждото мнение!
I Свикнала си да живееш като се оглеждаш в околните

Казват, че звездите от шоубизнеса нарочно правят така, че да привличат вниманието към себе си. Дори в средите на обикновените хора също се срещат такива.

 

За теб подобна ситуация е като остър нож. Готова си с всички да се съгласиш, само за да не попаднеш в устата на хората. Задачката не е от лесните! Нека да опитаме да я разрешим. Кога за последен път си зададе въпроса: „Можеш ли да се угодиш на всички?” Вкусовете на хората, както е известно, са различни. Не се получава едновременно да се радват един, втори, трети. Затова някой непременно ще остане недоволен от тебе. Но винаги ли ти трябва да си виновна?

Критериите на отбора
Безусловно не си струва да даваш вид, че са ти абсолютно безразлични отзивите на другите хора за твоите постъпки. Ако си се погрижила боледуващата ти майка, да не разбере за отсъствията ти в института, тя няма да се безпокои. А ако не си успяла да купиш идеалното палто, защото съседките ще обсъждат неговата дължина – това е по-скоро глупаво. Избирайки кола, си мислиш, че трябва да е удобна за всички членове на семейството, когато пътувате за вилата. Браво! Решаваш, че евтината малолитражна кола “унижава достойнството” ти и вземаш дългове заради авторитетна кола? Това вече е тъпа постъпка.
На първо място направи списък с хората, чието мнение е важно за теб. И не забравяй да отчетеш доколко един или друг човек разбира от интересуващите те въпроси. Съветът на експерта много се отличава от празния дърдорко.
Вторият важен момент: очертай проблемите при решението, на които си готова да послушаш чуждото мнение или да направиш компромис.
Помисли сама: да избереш заедно с майка си тапети за гостната е едно, а да постъпиш в университета изключително по родителско наставление е съвсем друго. Запомни: изборът на професия, мястото на работа, приятели, спътник в живота, методите на възпитание на децата – всички тези въпроси са в твоята компетенция. Винаги слушай себе си, иначе рискуваш да загубиш своята индивидуалност.

В отговор за себе си

Не се оглежда в другите този, който е готов да приеме решение и да носи за тях отговорност.
Съществува още един важен нюанс. “Обсъждане” за много хора звучи като “осъждане”. Ти си уверена, че ако някой говори зад гърба ти нещо, то това е само лошо. На колкото и години да сме, във всеки един човек живее малко дете, което са разплаквали пред всички за неуспешното съчинение или глупавия отговор... Ако гласът на това момиченце, който се бои от недоволствата на възрастните, в теб е твърде силен, разкажи й, че вече си голяма и имаш правото да управляваш собствения си живот и правиш това, което считаш за важно и правилно.

Силвестър Милчев