Банер
Оплакваш ли се прекалено много?

 Негативно ли е отношението ти към живота?
1. Докато чакаш да те настанят в ресторант, забелязваш група сервитьори, които просто си почиват отстрани и не ти обръщат внимание. Ти:

А) Въздишаш силно и шумно обсъждаш „безобразния персонал“ с първия непознат до теб – 3 т.
Б) Намираш управителя и молиш за помощ – 5 т.
В) Изчакваш търпеливо - 1 т.

2. Твоя колежка има навика да оставя допълнителна работа на бюрото ти, която изобщо не ти влиза нито в задълженията, нито в трудовата характеристика. Ти:
А) Недоволстваш, но все пак я свършваш. Добре е да си помагате – 1 т.
Б) Учтиво я молиш да потърси някой друг да й помогне, защото тази седмица нямаш време – 5 т.
В) Причакваш шефа си, за да се оплачеш, че това се случва, откакто работиш там, и казваш, че ако не направи нещо по въпроса, ще напуснеш! - 3 т.
3. Брат ти все още живее с родителите ви и не е работил от повече от година. Вашите не казват нищо. Ти:
А) Организираш семейно събиране, за да обсъдите безцелното му съществуване и даваш за пример себе си и фактът, че работиш толкова здраво, а никой не се сеща да ти каже едно „браво“ - 3 т.
Б) Опитваш се да си поговориш с него и му намекваш деликатно, че е крайно време да се огледа за работа – 5 т.
В) Даваш му пари на заем винаги, когато те помоли, и никога не отваряш дума за служебното му положение... или липсата му – 1 т.
4. Получаваш страхотна работа, която обаче се намира на края на света. Ти:
А) Опитваш се да намериш предимствата на новото място... може да опиташ някой местен фитнес клуб, за да избегнеш трафика по време на дългия си път до вкъщи, например – 5 т.
Б) Оглеждаш се за друго предложение, но си обещаващ поне да дадеш шанс на тази работа – 3 т.
В) Приемаш работата и съжаляваш за това всеки следващ ден – 1 т.
5. Пробният ти период на работа изтича и очакваш преосмисляне на заплатата си, но шефът ти изглежда е забравил. Ти:
А) Изпращаш e-mail, за да му напомниш, че вече си там от 6 месеца и е настъпил моментът да обсъдите бъдещето ти в компанията – 5 т.
Б) Чувстваш се обидена и подценена. Започваш да закъсняваш и да излизаш в двучасови обедни почивки, докато вземе, че забележи, че нещо не е наред – 3 т.
В) Разочарована си, но не казваш нищо. Сигурна си, че все някога ще се сети да го обсъди с теб – 1 т.

Отговори:

От 5 до 11 точки - Мълчаливата изтривалка
Може да си мислиш, че да си премълчаваш е най-добре за всички, но това не е здравословно решение на проблемите ти. Научи се да си отваряш устата, когато нещо те притеснява, преди да си се пръснала от нерви.

От 12 до 18 точки - Серийното мрънкало
Изобщо не се затрудняваш да изразиш какво те тормози, само че подходът ти е отрицателен. И хората около теб понякога започват да се изнервят. Опитай да укротиш самосъжалението и драмите и поеми контрол върху ситуацията.

От 19 до 25 точки - Градивно недоволстващата мацка
Оплакванията ти обикновено са конструктивни. Насочваш вниманието си към разрешаването на проблема, вместо да се концентрираш над самия проблем. Вслушваш се във вътрешния си глас и не позволяваш на мрачните настроение да те контролират. Ами, поздравления!