Банер
Как да отслабнете със силова или кардио тренировка?

Много хора, които никога не са се занимавали със спорт, ще се запитат какво е това силова тренировка и в какво точно се изразява кардиото? Силовата тренировка се състои от упражнения, които включват съпротивление с цел повишаване на силата. Съпротивлението може да се получи от работа със собственото тегло (лицеви опори), свободни тежести, медецинска топка, други предмети и дори ластици. Трябва да се подчертае, че тренировката с тежести е съвсем различно нещо!

Повечето жени се боят, че ще натрупат нечувани мускули. Мили дами, не се притеснявайте! Единственото, което ще стане е, че ще изваете телата си. Силовата тренировка е чудесният вариант както за много слаби хора, така и за такива, които имат проблеми с килограмите. Тя ще уравновеси пропорциите и ще направи най- доброто за вашето тяло.
Изследване показва, че при редовни силови тренировки, жените намаляват гръдната обиколка, обиколката на талията, мишниците и бедрата. При участниците от противоположния пол се наблюдава увеличаване на посочените размерите, с изключение на талията.
Преди да започнете да оформяте тялото и мускулатурата си чрез силовата тренировка, на преден план идва кардиото. То освен че подобрява функциите на сърцето, кръвообръщението и кондицията, но и значително изчиства подкожните мазнини. Кардиото е увеличаване на интензивността на тренировката. Покачване на пулса – около 200 при 20-25-годишни, 190-180 при 30-40-годишни, със средна продължителност от 15-60 минути. През това време или има една почивка между сериите, при начинаещите, например 2 по 10 минути бягане с почивка, или се правят наведнъж - например 30 минути бягане или 10 минути скачане на въже, без почивки.
И при двата вида трениовки, ако тялото свикне с натоварването и няма промяна в упражненията и сериите, положителните резултатите ще намалеят и ще има застоѝ. Най- добрият вариант е комбинацията между кардио и силова тренировка. Резултатите идват тогава, когато сте постоянни, както във фитнес залата, парка или стадиона, така и в консумацията на правилната, здравословна и пълноценна храна. Бъдете активни!
Петя Димитрова