Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

5 здравословни храни, който са опасни, ако прекалим с тях

Всеизвестно е, че ако изядем пакет бисквити, седейки на бюрото в работата, не е добре за нашето здраве. Повечето от нас обаче не знаят, че прекаляването с някои по-питателни храни също може да бъде не по- малко вредно.

Портокали и домати
Трябва да внимаваме с консумацията на тези вкусни храни, тъй като те са високо киселинни. Повишеният киселинен прием, свързан с консумирането на твърде много портокали или домати, може да доведе до рефлукс. За по- продължителен период от време това може да провокира възпаление на хранопровода - Хранопровод на Барет. Ако този проблем не се лекува, възможно е да предизвика рак на хранопровода.
Специалистите препоръчват да похапваме два пъти на ден портокали или домати, но не повече.

Консерви с риба тон
Тази лесна за консумиране храна - приготвена като салата или сандвич, е изключително здравословна. Рибата тон е предпочитана във всяка една диета, поради ниската си калоричност, но дали тя наистина е толкова полезна за нашето здраве. Отговорът е - не! Истината е, че риба тон съдържа по-големи количества живак и ако прекалим с нея, ще пренаситим организма си с този химичен елемент. Това може да увреди зрението, слуха и говора, да доведе до липса на координация и мускулна слабост.
Трябва да внимаваме и да не консумираме повече от три до пет кутии риба тон седмично.

Вода
Водата е ключова в хидратацията и важен компонент за нашето здраве, но прекомерната консумация крие известни рискове. Повишеният прием на вода, освен че натоварва бъбреците, може да доведе и до интоксикация. Това се случва, когато натрият в организма се разреди, което води до нарушена функция на мозъка и дори смърт.
Как можем да контролираме приема на вода? Освен препоръчаните от специалисти 1,5 – 2 л на ден, можем да следим и урината си. Ако тя винаги е прозрачна, необходимо е да намалим приема на вода.

Спанак
Зеленолистният зеленчук е изпълен с ползи за нашето здраве. Спанакът е отличен източник на протеини, фибри, различни витамини и минерали. Наред с тези позитиви съществуват и някои вреди. Спанакът съдържа оксалат - това е съединение, което води до образуване на камъни в бъбреците.
За да не се образуват оксалатни камъни не трябва да съдържа повече от 50 mg оксалати дневно.
Консумацията на оксалати няма да навреди на един здрав организъм, но при хора със слаб имунитет и с камъни в бъбреците, дневната употреба трябва да е в умерени количества.

Животински протеин
Ако разчитаме на ниското съдържание на мазнини в пилешкото месо или яйцата, за да набавим дневната доза протеин, време е да променим диетата си. Д-р Джоел Фурман - водещ специалист по здравословното хранене и природолечение, твърди, че консумацията на прекалено много животински протеин може да е опасно. Когато ядем месо тялото започва да произвежда инсулин. Големи количества от този хормон увеличава риска от рак (особено на гърдата).
Балансираното хранене е важно. Нека голяма част от протеина в храната ни да е от растения като фасул, ядки, семена и пълнозърнести храни.
Петя Димитрова