Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Митове и факти за топлата вода с лимон

Стотици хиляди души всяка сутрин пият топла вода с лимон, вярвайки, че това е здравословно и действа перфектно за тяхната идеална форма. Какво е въздействието на лимоновия сок и реални ли са чудодейните му свойства показва поредно научно изследване.

Позната е ползата от лимона, който има богат състав: калориите на 100 грама са малко - до 33 - 35, хранителни влакна, органични киселини, въглехидрати, белтъчини; витамини РР, С, Е и от група В; минерални вещества: калий, калций, фосфор, натрий, магнезий, сяра, хлор, мед, желязо, цинк, манган, молибден, флуор, бор.
Лимонът съдържа 7-8% лимонена киселина, с което не могат да се похвалят останалите плодове. Твърди се, че веществото взаимодейства с другите ферменти и киселини, стимулирайки преработката на храната и отделянето на стомашни сокове. Но достатъчно ли са те за цялостното решение на здравословните проблеми?

Лимоновият сок подобрява храносмилането
В някои случаи плодовете могат да изострят проблемите със стомаха: лимонената киселина може да провокира стомашни болки и спазми. Как тогава пиенето на лимон спомага за храносмилането?
Проучване от три десетилетия насам показва, че лимонената киселина помага за абсорбирането на алуминиев хидроксид (активната съставка на повечето антиациди). Антиацидите неутрализират количеството на произведената от стомаха солна киселина, като по този начин временно облекчават симптомите на рефлукс и неприятни оплаквания като парене, киселини, оригвания, тежест в стомаха при гастрит и язвена болест.

Лимоновият сок увеличава минералната абсорбция
Богат на витамин С, лимоновият сок е важен елемент в минералното усвояване. Разбира се, не е нужно лимоновият сок да е топъл, за да си добавите нужната доза витамин С. Този важен за човека витамин се съдържа в изобилие и в чушките, зелето, ягодите, броколито и в спанака. Разнообразното хранене е гаранция, че минералите, които приемаме с храната, ще бъдат усвоени.

Лимоновият сок детоксикира
Една от най- големите ползи, които оказва лимонения сок върху нашето тяло, е дотоксикацията. Препоръчва се да бъдете много скептични относно всяка една храна или супелемент по отношение на детоксикацията.
Все пак лимонът притежава антиоксидант, наречен D-лимонен, който се съдържа и в портокалите. Той е най-силно концентриран в корите на лимоните и портокалите. Антиоксидантът D-лимонен активира ензими в черния дроб, които са част от процеса на детоксикация по време на първата и втората фаза на пречистване на организма. По време на този процес се премахват съединения, присъстващи в черния дроб, които са токсични за клетките. Вследствие на действието на антиоксиданта D-лимонен те се трансформират в невредни или по-малко вредни съединения. Тези токсини могат да бъдат от кофеин до ибупрофен.
Дали лимоновият сок съдържа достатъчно от антиоксидант D-лимонен, необходим за подобряване на този процес? Отговорът е – не, защото в един литър от цитрусов сок (без обелките) съдържа средно по 100 милиграма D-лимонен. Изследователите изчисляват активната доза на D-лимонен – тя е минимум 500 mg. D-лимонен е великолепно съединение, което може да облекчи гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)- киселините, но необходимите дози биха изисквали добавки или медикаменти.
Както можете да видите един лимон има шепа характеристика и съединения, които допринасят за доброто здраве. Чаша топла вода с лимон е прекрасно начало на деня и част от стъпките към иеалното здраве, но тя не може да замести разнообразното и здравословно хранене, а само може да спомогне за него.

Петя Димитрова