Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Да преборим рака

 Кои са причините за възникване на ракови заболявания? Има ли начини да се предпазите от злокачествените тумори?

Особено важно е да откриете болестта в ранен стадий, когато е лечима. Ето няколко полезни съвета.
Според последните изследвания рискът от ракови заболявания е повишен при хора, които непрекъснато се жертват в името на другите. Боязливите личности и онези без конкретна цел в живота също са изложени на по-голяма опасност.
Рискът от ракови заболявания се повишава:
* Когато някой от родителите е бил болен от рак.
* Когато имате всекидневен контакт с канцерогенни вещества, например азбест, изпарения от пластмаси, фин твърд прах, катран.
* Когато пушите.
* При работа с различни лъчения и източници на радиация., най-вече рентгенови лъчи.
* При прекомерно излагане на слънчевите лъчи.
* Вредно влияние имат микровълновите печки, мобифоните и високочестотни уреди.

Трябва да знаете
Не съществуват точни данни доколко този риск е реален. В човешкото тяло има 60 милиарда клетки. Причините за израждането на някои от тях може да е влияние на външни фактори или психичесни проблеми. Да ве забравяме и слабата имунна система. Най-често засегнатите от рак органи са: мозъкът, гърдите, стомахът, черният дроб, червата, лимфните възли. Важно е да знаете на какъв риск се излагате. Вслушайте се в езика на тялото, който обикновено подава "алармени сигнали" в началния стадий на болестта. Ранната диагностика е предпоставка за успешно лечение.
Симптоми
* Наднорменото тегло и слабата подвижност благоприятстват развитието на рак на гърдата и червата. Спортувайте повече и следете теглото си.
* Отслабналата имунна система не може да се защити добре, когато клетките на тялото се израждат. Подсилете я с билки и имуностимуланти. Установено е, че чесънът повишава съпротивителните сили на организма, лимонът, жълтият кантарион. Липсата на витамин С повишава риска от ракови заболявания.
* Веднъж дневно яжте салата или плодове. През зимата вземайте таблетки с витамини. * Мухълът повишава риска от ракови заболявания. Изхвърляйте всички мухлясали хранителни продукти.
* При рентгенов преглед искайте лекарят да ви даде направените снимки, за да не се налага ново облъчване при нов преглед.
* Всички тютюневи изделия повишават риска от рак. Откажете се от пушенето и не се излагайте на пасивно пушене.
* Преработените меса повишават риска от ракови заболявания. Не прекалявайте със саламите, шунките, пушените гърди и кайзерованите меса.
* При зареждане на колата с гориво се отделят летливи канцерогенни вещества. Избягвайте прякото им вдишване.