Банер
Как да победим целулита

Неслучайно повечето жени страдат от целулит. Организмът оказва сериозен отпор при всеки опит да се освободим от тези натрупвания на мазнини в проблемните зони. Причините за целулита не са малко и има начини той да се премахне.

Само пет процента от жените считат, че нямат целулит. Той е широко разпространен, макар представителките на нежния пол трудно да се примиряват с него. Сексапилното закръгляне на частите от тялото засяга еднакво както пълните, така и слабите натури. Специалистите констатираха, че доста жени имат целулит, независимо че не са с наднормено тегло. Защо? Как да се предпазим от него и преди всичко, как да се преборим, ако вече се е появил?

Това е типична женска черта
Природата е главната виновница за подкожните мастни натрупвания, които нарушават спокойствието на жените. При тях мастната тъкан представлява средно 25 процента от теглото, докато при мъжете е около 12 процента. Защо е тази разлика? Женският организъм е устроен така, че да натрупва резерви, които да използва по време на бременността и кърменето, в случай че настъпи глад. При жената мазнините се разполагат така, че най-засегнатите зони са задните части, бедрата и ханшът.
Решение на проблема: Представителките на нежния пол по принцип са по-закръглени от мъжете. Сега обаче е модерно да са слаби и малко се примиряват с природните дадености. За да се избегне появата на целулит, най-добре е да се поддържа постоянно тегло. Особено опасни са диетите, от които се отслабва рязко, а след това изгубеното тегло бързо се наваксва. Тези промени улесняват появата на целулит, който след 40-годишна възраст вече трудно може да се премахне.

Вина имат хормоните
Мъжките хормони намаляват броя на мастните клетки в долната част на тялото, докато женските хормони ги увеличават. Освен това мастните клетки при жените притежават рецептори, които са особено чувствителни към хормоните прогестерон и естроген. Ето защо при хормонални смущения жените са особено предразположени към поява на целулит. Специалистите определят три рискови периода в живота на жената. През пубертета тялото й се оформя и дозировката на хормоните не винаги е добре уравновесена. По време на бременността естрогенът се увеличава, като по този начин стимулира нарастването на мастните клетки. През менопаузата концентрацията на прогестерон намалява, което предизвиква нарушаване на хормоналното равновесие в женския организъм.
Решение на проблема: Драстичните диети са много вредни, особено по време на пубертета и бременността. През пубертета младият организъм се развива, затова диетата би може да спре растежа и да наруши енергийния баланс в тялото. По време на бременността развитието на зародиша изисква допълнително внасяне на енергия от около 200 калории на ден. През този период нарастват нуждите от витамини и олигоелементи, особено от калций, желязо, витамин В12. Ето защо строгите диети трябва да се избягват. През менопаузата появата на целулит може да се избегне с хормонално лечение на базата на прогестерон. Най-важно е хормонът да бъде правилно дозиран. Следователно през тези три ключови периода от живота на жената храненето й трябва да бъде добре уравновесено. Необходимо е да се намалят мазнините, бонбоните и сладкишите, а да се наблегне на пресните плодове и зеленчуци, зърнените и бобовите храни.

Целулитът обича мазнините в менюто
Целулитът представлява натрупване на мастни клетки, които увеличават многократно първоначалните си размери. С нарастването си те постепенно се придвижват към повърхността на кожата и образуват все забележими хълмчета и вдлъбнатини. Повърхностните мастните клетки по кожата се образуват преди всичко от, а разположените по-надолу се подхранват от мазнините в храната, които се натрупват под формата на триглицериди. Затова ако мазните храни присъстват прекалено често на трапезата, мастните клетки нарастват и целулитът става все по-изразен.
Решение на проблема: Необходимо е да ограничим консумацията на скритите мазнини, които стимулират образуването на целулита. Те се съдържат най-вече в бисквитите, сладкишите, тортите, сладоледа, шоколада, фъстъците и тестените храни.

Стресът също влияе
Мастните клетки реагират на различни хормони - не само естроген и прогестерон, които управляват репродуктивната система, но също и на хормони, които се освобождават по време на стрес. Колкото по-изнервени и напрегнати сме, толкова повече мазнини поглъщат мастните ни клетки.
Решение на проблема: Нека заложим на спокойствието и природосъобразния начин на живо. Масажи, бани с хладка вода, душ след работа, дълбоко дишане пред прозореца или кратка разходка при раздразнение. Трябва да приложим всички средства, за да се освободим от натрупаното напрежение.