Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Северна диета

 Диетолозите постоянно съветват хората да минат на Средиземноморска диета, богата на зехтин, плодове и зеленчуци. Сега учените откриха, че същият ефект има и Северната диета, базирана на скандинавската кухня, в която преобладават горските плодове (малини, ягоди, къпини, боровинки), рибите и дивечът.

Северната диета не предлага внушително сваляне на килограми, но от нейното прилагане може да свалите нивата на лошия холестерол в организма си. Екип от Университета на Източна Финландия проведе експеримент, в който участваха 166 души. Част от тях са хранени традиционно, останалите са спазвали Северната диета. И двете групи са поглъщали еднакво количество калории. На втората група сервирали повече риба, плодове и дивеч вместо друго месо. Експериментът е продължил 24 седмици. Като резултатът от проведеното проучване е, че при хората на традиционен режим не е настъпила промяна в нивото на холестерола. Докато групата, експериментирала със скандинавската диета, постигнала снижаване нивото на съединенията, които предизвикват болести на кръвта и сърцето. Също като при Средиземноморската диета, ефектът бил намаляване на лошия холестерол с 4%. Освен това Северната диета намалява и нивата на химикалите, които причиняват възпаление в кръвта. Те са свързани с появата на диабет тип 2.

Този вид хранителен режим включва ягоди, малини, къпини, боровинки, зеле, цвекло, моркови, бобови култури, пресни подправки, гъби, морски дарове, херинга, сьомга, водорасли, безсолни ядки, пълнозърнести храни и дивечово месо. Плюсът й е, че не изключва напълно месото, но го ограничава значително.

Основно правило при Северната диета е да хапвате риба най-малко 3 пъти в седмицата, а през останалите дни от седмицата може да консумирате дивечово месо, като задължително трябва да изключите свинското месо от хранителния режим. Захарните изделия също са забранени във всякаква форма.

Шест пъти на ден трябва да хапвате порция от плодове и зеленчуци, като само споменатите по-горе са позволени.

Що се отнася до млечните продукти, когато се опитвате да свалите нивата на лошия холестерол, е добре да намалите тяхната консумация. Докато спазвате северната диета, е добре да се стараете да се движите поне 30 минути дневно.

Предлагаме ви примерно меню за спазването на този хранителен режим:

Закуска: Филийка ръжен хляб, плодове или зеленчуци по избор, фреш.

Междинно хапване: Ядки, плодове или зеленчуци.

Обяд: Супа, сандвич, приготвен от ръжен хляб с риба и зеленчуци.

Междинно хапване: Ядки, плодове или зеленчуци.

Вечеря: Филе от риба или пиле, гарнирано с прясна салата.