Банер
Смартфоните увреждат врата и гърба

Постоянното използване на смартфони, таблети и лаптопи, включително извън офиса и работните задължения, е рисково за здравето, предупреждават експерти.

Според британското експертно дружество по физиотерапия хората се превръщат в „роби на екраните“, поради непрекъснатия контакт с тях, дори по време на пътуване до работата или прибирайки се вкъщи. Неправилните и неудобни пози, свързани с употребата на модерните устройства, могат да доведат до болки в гърба и врата. Хората трябва да привикнат да изключват устройствата си и да ограничават контакта с тях в свободното време и вечер, съветват специалистите.

Осигуряването на допълнителна работа у дома или друго разтоварващо занимание е добра краткосрочна възможност за откъсване от лаптопа, смартфона и другите мобилни технологии. Но, ако използването на технология стане редовна част от вечерите ни, това може да доведе до проблеми с гърба, болки във врата, както и до заболявания, свързани със стреса, казва д-р Елена Джонсън, председател на британското експертно дружество по физиотерапия.

Защо обаче се оказва вредно използването на модерни технологии за гръбначния стълб и врата?

Главата на възрастен човек в изправено положение тежи средно между 4 и 5 килограма. Заради това, което физиците наричат гравитационно притегляне обаче, главата е толкова по-тежка, колкото по-наведен е вратът ни.

Хората прекарват средно 2 до 4 часа всеки ден с неестествено превит врат, изпращайки имейли или текстови съобщения. Това е равностойно на между 700 и 1400 часа годишно. Оказва се, че успехът на социалните медии предизвика епидемия на “неправилна смартфон поза”.

Според група изследователи от Ню Йорк по гръбначна хирургия и рехабилиционна медицина, лица, използващи до голяма степен своите смартфони, са подложени на допълнителен стрес на гръбначния стълб и в продължение на по-дълъг период от време, това може да доведе до състояние, което се нарича Text Neck. Оказва се, че колкото по-наклонена напред е главата, толкова по-голяма е силата упражнявана върху гръбнака, което води до увреждания, за които дори не сме и предполагали. Най-застрашени от това увреждане са децата, чието тяло все още се развива и подобни усложнения могат да доведат до сериозни проблеми в бъдеще.

Проучването извежда на показ факта, че едно 7-годишно дете, може да се нуждае от операция, ако използва смартфон за продължителен период от време, заемайки неправилна поза. Изследването установява също, че навеждайки врата си под ъгъл от 60 градуса, за да видим по-добре селфитата си, упражняваме налягане от почти 30 килограма върху горната част на гръбначния стълб.

Това натоварване може да доведе до ранно износване, скъсвания, дегенерация и хирургическа намеса, посочват специалистите. Състоянието би могло да се избегне като правим редовни почивки от екрана, по време на които трябва да държим брадичката изправена. Раздвижването на раменете, както и по-изправено положение на главата при писане на съобщения също ще бъде от полза.