Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Храна за здраве и младост

 Какво да ядете, за да бъдете по-дълго време млади и жизнени? Всички остаряват, но при някои този процес настъпва по-бавно. Ключът към свежия вид е в балансираното хранене.

Докато козметиката се грижи за добрия вид и за красотата, то храната съхранява по-дълго младостта.

 Ако лишаваме организма от необходимите за него продукти,той ще остарее по-бързо. Освен това повечето диети водят до обезводняване и недостиг на минерали. Тогава тялото черпи от въглехидратните си запаси. Така се поражда усещане за глад и умора, които изтощават и благоприятстват производството на свободни радикали. Те от своя страна ускоряват стареенето. Тези вещества действат на клетъчно ниво, прилепват се към молекулите и разграждат тъканите. Този процес се нарича клетъчно окисляване и засяга сърцето, белите дробове, червата, костите и кожата, които с годините се увреждат. За да забави тази деградация природата е въоръжила тялото с антиоксиданти. Те се съдържат в някои хранителни продукти, които ни помагат да останем по-дълго време млади.

Селен - поддържа клетките млади
Съдържа се в богатите на протеини храни
Заедно с витамин Е запазва организма млад. Нуждите ни от селен са слаби и не надвишават 0,25 милиграма на ден. Все пак този олигоелемент е сред най-важните за защита на кожата.
Ролята му: грижи се за растежа и за плодовитостта. Черният дроб не може да функционира добре без него, отговаря за производството на някои хормони. Предотвратява появата на рак на стомаха, сърдечно-съдовите заболявания и стареенето на кожата. Кремът със селен увеличава защитните сили на кожата с 40 процента и отстранява неприятната пигментация на кожата.
Съдържа се: в храните, богати на протеини - зеленчуци, зърнени продукти, месо, черен дроб, риба, яйца, чесън и гъби.
Недостигът: води до преждевременно състаряване на кожата и патологични отклонения. Повечето хората осигуряват на организма нужното количество селен. Недостиг се наблюдава при възрастните, алкохолиците и вегетарианците.
Любопитно: съдържанието на селен в храните е различно в зависимост от региона, в която са произведени. Гъбите в САЩ и Япония съдържат повече селен, тъй като почвата там е по-богата на минерали. Китайските или скандинавските гъби са с ниско съдържание на селен.

Цинк - укрепва имунната система
Съдържа се в храните от животински произход
Присъства в малко количество в организма ни - 2 г, разпределени в мускулите, черния дроб и кожата. Благодарение на цинка различаваме вкуса на храните. Не бива да прекаляваме с консумирането му, защото това води до дефицит на мед и повишаване на холестерола в кръвта. Не е желателно да се приема на таблетки. Достатъчно е да го консумираме с храната.
Ролята му: пази имунната система. Нужната доза цинк ни предпазва от кожни заболявания. Необходим е и дори лекият му дефицит повишава риска от инфекции. Необходим е за синтеза на 200 важни ензима.
Съдържа се: в продукти от животински произход, в черния дроб, месото, пълномасленото мляко, хляба и соята.
Недостиг: рядкост е и се изразява в загуба на апетит, нарушено обоняние, напукване на устните. Обикновено засяга бременните жени, възрастните хора, вегетарианците. Допълнителното приемане на таблетки трябва да става само с лекарско предписание. Свръхдозата води до пристъпи на повръщане.
Любопитно: мидите са богати на цинк, а морето е най-големият източник на този елемент. В 100 г морски продукти се съдържат от 15 до 70 мг цинк. Мидите държат рекорд със 70 мг. Пълномасленото мляко предлага 5 мг цинк, телешкото месо - 1, 5 мг, а свинското - 2, 6 мг.

Правила за балансирано хранене
За да остарявате по-бавно, променете хранителния си режим. Балансът се постига трудно. Ето няколко правила за правилно хранене.
Всеки ден консумирайте:
* крехко месо, тлъста риба и до пет пъти яйца в седмицата.
* зеленчуци, един-два плода.
* зърнени и нишестени храни, хляб - не повече от 200 г.
* млечни продукти, като избягвате високомасленото сирене.
* пийте много вода - литър и половина. Не надвишавайте две чаши вино.

Консумирайте повече олио и малко сметана
Прекомерното ядене на сладкиши разстройва хормоните и е причина за свръхпроизводството на свободни радикали. Затова не злоупотребявайте с лакомствата, но не се лишавайте от десерт.