Банер
Повярвай, че си номер 1

Всички искаме да приличаме на свръхуверените известни личности и да преследваме високите си до небесата цели, независимо от трудностите. Но в реалността, когато се изправиш с истинска и рискована ситуация – като да помолиш шефа си да те повиши или да се срещнеш с новото си гадже, когато той е заобиколен от приятелите си – е много по-лесно да изредиш причините да не успееш да се справиш, вместо да се фокусираш върху потенциалната си победа. А това е голяма грешка. Подготви се и ще получиш това, което искаш.

Ти и провал? Ха-ха!

Да си самоуверена всъщност е механизъм на оцеляване, останал още от праисторията. Помисли над това: пещерният човек е трябвало да бъде достатъчно смел, за да тръгне в гората и да преследва огромните мамути, въоръжен само с един харпун.

Тогава това бил единственият начин за него да се препитава и затова на него не му оставало друго освен да си повярва, че е много добър ловец. Още тогава нашите далечни предшественици прилагали това, което психолозите днес наричат позитивно самозалъгване – инстинктивно надценяваме способностите си и си мислим, че сме по-умни, силни, добри, отколкото сме в действителност. В днешно време можеш просто да опиташ това: влез в някой клуб, така сякаш ти си собственикът, така ще се чувстваш и ще изглеждаш ужасно уверена.

Анализирай, а не драматизирай последствията

Първа стъпка: Изправи се срещу страховете си и анализирай какво ще ти струва предизвикателството, пред което ти се налага да се изправиш – това ще ти позволи да прецениш реално какво би се случило, ако постъпиш по даден начин, предлага д-р Джули Норем, автор на книгата „Позитивната сила на негативното мислене”. Това е техника, която психолозите наричат декатастрофиране и може да ти помогне да предвидиш потенциалните неприятни последици. „Използвай въображението си“, казва Норем. „По този начин, ще можеш да се откъснеш от страховете си и да осъзнаеш, че най-лошото, което в действителност може да се случи, всъщност не е чак толкова лошо“.

Насърчавай се

Все още се колебаеш? Започни като поемаш риск с по-малко напрегнати ситуации, докато не узрееш за убеждението, че това да нарушиш обичайния си комфорт може да доведе до невероятни успехи. Например, вместо да се притесняваш дали няма да се изложиш, като заговориш готиния тип на купона, флиртувай със сладкия и общителен фитнес треньор в залата.
„Когато се справиш с различни предизвикателства, успехът ще те мотивира да поощряваш сама себе си“, казва Норем. Да не споменаваме, че това може да ти спечели срещи с готини момчета, престижни позиции и малко завист, разбира се.