Банер
Не го обсебвайте, ако искате да ви е верен!

I Бъдете близо до партньора си, но не прекалено, за да не го загубите

Сигурно сте чували популярната мисъл “Когато обичаш някого, пусни го на свобода. Ако той се върне, остава завинаги твой. Ако ли не, значи никога не е бил”. На пръв поглед тя звучи парадоксално. Повечето хора са свикнали да възприемат любовта като силна привързаност, дори като зависимост от партньора.

Когато се вкопчите с все сили в него, се получава следното: ако той ви каже нещо лошо, го приемате навътре; ако не се чувствате разбрани, реагирате като деца; ако мислите, че обичате другия човек повече, отколкото той нас, ви боли; ако смятате, че той ви обича повече, отколкото вие него, се чувствате виновни; ако някой извън връзката ви развълнува, ставате объркани; ако любимият заглежда някой друг, ревнувате.

Начинът да излезете от омагьосания кръг на зависимостта е да приложите философията “Майната му!” и в любовната си връзка. Това означава не да се държите егоистично, а съзнателно да се постараете да не приемате всичко лично, да не се измъчвате от неоснователна ревност или постоянно да се чудите, дали връзката ви ще продължи вечно. Представете си, че тя има по-малко значение за вас, че не крие никакви опасности, оставете партньора си да диша свободно.

В този миг лично ще преживеете парадокса – вместо да отслабне, любовта ви ще се засили. Част от причината за промяната се дължи на освобождаването на напрежението и релаксацията. Когато сте силно привързани и зависими, във връзката се събира огромно напрежение. Ако обаче се отпуснете малко, ако отслабите възела и сте по-умерени, тогава във връзката ви ще има повече пространство. И точно както Чи енергията тече по-лесно в отпуснато тяло, така и любовта тече по-свободно в спокойна връзка”, пише Джон Паркин.