Банер
Ти и той... след бебето

Малките плавници обръщат наопаки живота ни. На първо място се променят отношенията между новите мама и татко, внезапно сдобили се със съвършено нови приоритети и отговорности. Ти си уморена и недоспала, фиксирала си цялото си внимание върху малкия човек. Таткото пък – пренебрегнат и объркан, защото още по-трудно от теб влиза в образа си на родител.

Кога идва първата семейна криза?

Още с изписването от родилния дом или най-късно до първата безсънна нощ около малкото. Истината е, че каквито и конфликти да сте имали във взаимоотношенията си преди детето, те неизбежно ще се задълбочат с появата му. Най-често темите, около които се разпалват скандалите, са парите, домашните ангажименти, намесата на роднините и сексът. Във всички тези проблеми детето вече заема ключова роля, като се използва като оправдание, причина или средство за постигане на определени цели.

Какво се променя при теб?

Да бъдеш майка и любима е доста трудно. За да го постигнеш, се искат усилия (да превъзмогнеш умората и да успееш да посрещнеш мъжа си с усмивка), подготовка (за да може поне да се срешиш или да си вземеш душ), артистичност (за да завоалираш силното си желание за сън) и готовност за компромиси. Ако приложиш тази тактика в поведението си, много е вероятно да се приближиш до идеята за семейна хармония.

Какво се променя при таткото?

Изместен е на второ място от малкото ревливо човече и то дотолкова безцеремонно, че вече се оглежда, ако случайно го попиташ: „Ти гладен ли си?” или „Какво искаш да ти сготвя?” Не смее да споменава думата „секс”, защото сякаш моментът никога не е подходящ. Забравил е (като теб) какво е да заспиш и да се събудиш чак на сутринта, защото дори да си го жалила в първите седмици, вече отдавна не се свениш да го разбудиш в три през нощта с думите „Как можеш да спиш, когато детето плаче от един час!”

Равносметката…

И двамата с партньора ти сте изправени пред едни и същи фактори на стрес, макар понякога да ви се струва, че човекът до вас е основният източник за вашите несгоди. Новият член в семейството води до съвсем различна конфигурация на вниманието и това рефлектира най-вече в интимните ви отношения. Няма как да не е така, след като все по-често се озоваваш заспала до малкото, а не в прегръдките на съпруга си. Ако твоето сексуално влечение или това на партньора ти сякаш е изчезнало без следа, спокойно… случва се с повечето двойки. Шансовете да възвърнеш интимността си с любимия – вече баща на твоето дете, са в собствените ти ръце.

Откъде да започнеш?

От теб самата. Застани срещу огледалото и бъди откровена: „Колко пъти този месец си посрещнала мъжа си облечена в нещо секси?” А прическата? Май не си била на фризьор, откакто се е родило бебето… Това обаче е най-малкото и решава проблема само на повърхността. Съществената промяна трябва да се случи в общуването.

Съвети

Отделяй повече време за разговори със съпруга ти; бъди откровена и ясна в желанията си – това е много важно, освен това ще го стимулира и той да отговори със същото; избягвай негативното поведение; не давай крайни оценките за действията му, особено когато са отрицателни; не се налагай, а помоли или обясни това, от което имаш нужда; бъди съпричастен слушател; бъди готова на споразумение и компромис; бъди умерена и знай кога трябва да спреш.