Банер
Защо мълчанието не работи

Да, разбрахме, ти си бясна, но не искаш да си го кажеш директно. Като проявяваш пасивна агресия, обаче, няма да си помогнеш. Научи се да се справяш с дразнителите в живота с достойнство и ще постигнеш това, което наистина искаш. Ако автоматично превключваш на пасивна агресия, когато нещата не станат както си искала, тогава имай предвид, че това само може да влоши студената война помежду ви.

„Ядосана си на гаджето си“

Гаджето ти излиза да се забавлява с приятелите си твърде често, затова, когато иска да правите секс, се правиш на уморена, за да му го върнеш. Ако и двамата започнете да се сърдите и избягвате да си говорите, натрупаните гневни чувства може да ескалират и от двете страни, предупреждават психолозите. Отдели малко време, за да разбереш как се чувстваш и след това говори с гаджето си, като употребиш изречения с „Аз“, за да му представиш своята гледна точка.
Ако кажеш: „Чувствам се несигурна и се притеснявам, когато не мога да се свържа с теб и се прибираш няколко часа по-късно, отколкото съм те очаквала“. Вероятността партньорът ти да се почувства обвиняван и нападан е много по-малка. Продължи като му обясниш как искаш да постъпва в такива ситуации, с думите: „Ще се чувствам много по-спокойна, ако ми пратиш едно съобщение, за да ми кажеш, че ще се закъснееш“ и го попитай „Съгласен ли си?“, за да се увериш, че е разбрал, че това е молба, а не заповед.

Мразиш работата си

Не си получила желаното от теб повишение в работата? Ще си отмъстиш на шефа, като закъсняваш за работа и прекарваш по-голямата част от деня във Facebook.
Ако си в подобно положение, по-доброто решение е да се опиташ да обясниш на шефа си, че имаш повече амбиции в някоя област, за да го има предвид. Бързото повишение – в кариерата или на парите – засега е малко вероятно, но заявявайки своите амбиции и готовност да работиш усърдно въпреки ситуацията, ще ти даде нещо, към което да се стремиш.

Най-добрата ти приятелка те игнорира

Приятелите ти не ти отделят достатъчно внимание, затова започваш да пренебрегваш обажданията и съобщенията им. В такава ситуация трябва да си откровена с приятелката си. Ако имаш нужда от поне един телефонен разговор веднъж седмично и среща на живо на всеки две седмици, й го кажи направо. Понякога, когато казваме неща, като „Искам да прекарваме повече време заедно“, на другия човек му е трудно да разбере какво означава „повече“. Освен това може би е време да бъдеш силна и да преодолееш случващото се. Психолозите са убедени, че ако приятелите ти са заети с гаджетата си или с работа, това е шанс за теб да си спечелиш свобода.