Банер
Първо е даването, после – вземането

Не е нужно да прилагате натиск върху околния свят, за да постигнете желанията си. Просто се откажете от намерението да вземате, постарайте се да дадете и ще получите онова, от което сте се отказали.

 

Другите са по-важни

При контакта си с вас човек го интересува преди всичко вниманието към самия него. Можете да не се съмнявате, че хората са заети изключително със себе си. Заемете се и вие с тях. Прехвърлете вниманието от себе си върху околните. Активирайте своя „надзирател“ и престанете да играете на играта „повишаване на своята значимост”. Поиграйте на играта „повишаване на значимостта на другите”. Интересувайте се от тях, слушайте ги, наблюдавайте. Не се подмазвайте, просто се движете по течението. Обърнете внимание на човека, дайте му да почувства своята значимост редом с вас, тогава ще го покорите. Когато се интересувате от хората, правете го искрено. Не им давайте да разберат, че знаете начини как да спечелите разположението им. Ако претендирате за тяхното разположение, те най-малкото са достойни за искрения ви интерес.

 

Наградата - безценна

Ще попитате: защо трябва да слушам другите, да се интересувам от тях, да им обръщам внимание, да ги обичам и уважавам, докато те са заети само със себе си и дори не искат да ме чуят? Добре де, а защо те трябва да се интересуват и да се възхищават от вас, да ви обичат и да ви уважават? Всичко, което си въобразявате за себе си - аз съм къде-къде по-добър от тях, е само измислица на вътрешното ви намерение да бъдете значителен. Вие действително ще станете значителни в очите на другите само ако се откажете от своето вътрешно намерение и позволите да се реализира тяхното вътрешно намерение.

Изобщо, ако искате да получите нещо от някого, можете да използвате един универсален принцип. Неговата същност е - да се откажете от намерението си да получите и да се постараете да дадете.