Банер
Отговори на д-р Сияна Живкова, дерматолог от Jewel skin clinic

 1.От кой месец трябва всекидневно да се употребява слънцезащитна козметика?
- Целогодишно трябва да се използва слънцезащитна козметика. До- бре е да помним, че радиацията в градски условия е по-голямо заради фактори като отразяването на светлината и други и кожата няма време за въстановяване, 

когато отидем и се доизпържим безотговорно на морето. Добре е да се потърси съвет от дерматолог, ако има някаква алергия или реакция на свръхчувствителност - обриви, мехурчета и т.н. Аз лично давам някакъв противоалергичен препарат седмица преди излагането на слънце. Това е моментът и за закупуване на адекватна фотопротективна козметика.

2. Каква е разликата между козметиката с и без минерални филтри?
- Кремът с минерални филтри е по-бял и покривен, с което създава естетичен проблем, кожата изглежда като покрита с бяла пудра.

3. Какви са основните грешки, които ползващите козметика допускат при нанасянето й? Кои зони избягват, а не би трябвало?
- Фотозащитният крем трябва да се поставя на цялото лице и гърба на дланите и ръцете, това всъщност са зоните, които целогодишно са изложени на слънцето. Грешка е да се смята, че тази козметика ни позволява по-дълго и по-безразсъдно излагане на слънце. Това не е вярно. В Германия вече е доказано, че ракът на кожата се увеличава след изваждането на тези продукти на пазара. И то не заради самите емолиенти, които наистина осигуряват защита, а заради безразсъдното им предоверяване и неправилно използване.
4. Има ли вредни съставки в слънцезащитната козметика и как да ги разпознаваме и избягваме?
- Препоръката е да се използва само дермо-козметика, когато искаме да разчитаме на адекватност. Предимставата на тази козметика е, че тя е съобразена с типа кожа, както и с евентуален дерматологичен проблем. На пазара могат да се открият фотозащитни кремове със следните обозначения - AR – против зачервявания или AKN – за акнеична кожа, както и XP – за кожа с непоносимост към слънцето: Xeroderma Pigmentosum (UV алергии, фотодерматози, светлинна ерупция, слънце-индуцирана уртикария, заболявания, при които не се препоръчва излагане на слънце, лупус, витилиго и т.н.)


5. Еднакъв ли е съставът на слънцезащитната козметика за деца и за възрастни? Какви са разликите? Постига ли се необходимият ефект, ако възрастен използва детска козметика?
- Разликата е в използвания филтър – химичен или минерален. Също така е добре да се помни, че кремовете за деца запушват кожата при въз- растните, защото порите на възрастните са по-широки. В детската козметика има рефлектиращи микрочастици и те са толкова големи, че запушват кожата на възрастните. Това също създава предпоставка за обриване и зачервяване. Някои хора не са наясно, че кремовете, които са подходящи за зимата, не за подходящи за лятото.
6. Кои са оптималните слънцезащитни фактори в зависимост от типа кожа, за да се придобие тен, може ли да се получи тен на всяка цена, ако кожата е много бяла?
- Най-общо казано, факторът означава минутите, в ко-ито имаме стопроцентова фотозащита - ако той е 20, значи, че 20 минути човек е напълно защитен от слънце-то. След това въздействието на продукта намалява. Най-високият 50 фактор дава защита до горе-долу 2 часа. Факторът 50+ означава около 50 минути максимална фотопротекция, след което защитата намалява. За това е необходимо отново да нанесем крема, в противен случай все едно сме се намазали само с тоалетно мляко. Следователно повече време, прекарано на слънце придобиваме тен независимо от фактора, който сме използвали. Освен това не бива да забравяме и механичната защита - шапка с козирка, лека дреха, чадър и най-вече неизлагане в часовете на активно слънцегреене-от12до16часа. Ине на последно място: да се пие много вода, сокове и други течности, за предпочитане без алкохол.
7. Какви продукти за слънцезащита трябва да използват хората с атопична, много чувствителна кожа и такива с акне?
- Специализирани, изписани от дерматолог.

8. Има ли минуси високият слънцезащитен фактор?
- Не. Разликата е в химичния филтър, но като текстура и поносимост нещата се развиват в посока на оптимален комфорт.

9. Съществува ли слънчева алергия, резултат на какво е, има ли как да се предпазва?
- Около 15 % от хората са изпитвали т. нар слънчева алергия. Слънчевата алергия не води до образуването в организма на антитела, насочени срещу определен алерген, а само наподобява кожните промени, предизвикани от алергична реакция. По-подходящо би било заболяването да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза.

Причината за появата на този кожен проблем е слънчевата светлина, особено нейното UV-лъчение (UVA- и UVB- лъчи). Той се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Може да възникне във всяка възраст, но се проявява в по-голяма степен при деца и младежи. Лечението се състои основно в предпазването на кожата от UV-лъчението.
Това може да се осъществи чрез: Подходящо облекло - шапка, риза, дълги панталони. Вече съществуват текстилни материи, които има специално UV-покритие и се ползват за изработка на дрехи. Прекратяване излагането на слънце между 11 и 15 часа, когато UV-лъчението достига своя максимум, също е особено важно. Използване на слънчезащитни кремове с висок фактор на защита е задължителен. Възможно е прилагането на медикаментозна терапия.

10. Какво означава за кожата слънчевото изгаряне и как да се лекува?
- В случаите на зачервяване трябва да се използват специалните емолиенти за след плаж. Те не са приумица на производителите, а наистина хидратират и успокояват кожата. В случаите на по-тежки мехури и изгаряния е нужно веднага да ги види специалист. Тогава може да се вземе аспирин, парацематол, а може да се наложи и приемането на кортикостероиди. В същото време някои лекарства допринасят за реакции на кожата и са фотосензибилизатори. Такива са медикаменти за кръвно, антидепресанти, лечение на акне, голяма част от анти- биотиците, хормоналните противозачатъчни и др. Затова е нужна консултация с доктор. Много голяма част от етеричните масла са фотосензибилизатори. Също трябва да се внимава и с биокозметиката.

11. Каква е разликата между продуктите за след слънце и обикновените кремове? Какви са ползите от продуктите за след слънце?
- Имат противовъзпалително и успокояващо действие. Освен това хидратират.

12. Кои са основните заболявания на кожата, предизвикани от недостатъчната употреба на слънцезащитни продукти?
- Мелазмата (позната още като хлоразма) е кожно заболяване, съпроводено от кафяви петна по бузите, носа, челото и брадичката. Въпреки, че често се нарича „маска на бременността”, тя може да се появи и при мъжете. Слънчевата светлина влошава симптомите на заболяването, затова на хора, страдащи от мелазма се препоръчва употребата на слънцезащитни продукти, всеки път когато излизат навън.
Старчески петна. Въпреки, че количеството на досадните кафяви и сиви образувания по кожата, наречени старчески петна се увеличава с възрастта, причината за появата им не е стареенето. Старческите петна са резултат от излагането на слънчева светлина и поради тази причина се появяват най-често на лицето, ръцете и деколтето. Ефективни методи за третиране на старчески петна са избелващите кремове и химическият пилинг.
Актиничната кератоза е заболяване, характеризиращо се с прекомерно вроговяване на епидермиса и образуване на люспести червени и кафяви петна по кожата. Петната обикновено се появяват на лицето, деколтето и ръцете, но могат да се видят и в други части на тялото. Русите и червенокосите хора със светли очи и кожа са изложени на по-висок риск от развитие на заболяването. За да се избегнат усложненията (едно, от които сквамозноклетъчният карцином) актиничната кератоза трябва да бъде лекувана в ранен стадий.
Сквамозноклетъчният карцином е немеланомен рак на кожата, който се характеризира с червени, кървящи израстъци и рани. Обикновено те се образуват на носа, челото, ушите, долната устна и ръцете, но могат да се появят и в други части на тялото, които са били излагани на слънчева светлина. Открито в ранен етап, заболяването е лечимо. Базалноклетъчният карцином е най-разпространеният вид рак на кожата. Най-често базалноклетъчен карцином се развива от хора в напреднала възраст и светла кожа. Симптомите включват перлени, овални и издути образувания на ушите, деколтето и лицето, както и кафяви петна по гърба и гърдите. Този вид рак се разпространява бавно и е сравнително лесен за лечение.
Меланомата е най-опасният вид рак на кожата, който често завършва летално. Симптомите на меланомата включват промяна на бенките и родилните петна. Ако забележите кървене, сърбеж, или промяна на цвета, размера и формата на бенките се консултирайте с лекар. Меланомата е лечима, ако се открие в ранен стадий.
Съобщи : Маргарита Кабурова
Публикува : Виктория Милчева
Jewelskin Clinic

гр. София, бул. Арсеналски 125
0884 / 070 748, 02 / 8 653 293
Работно време: 10:00 - 20:00 Събота: 10:00 - 16:00 Неделя: почивен ден
www.jewelskin-clinic.com/