Банер
Защо любовта минава през носа

- Уханията определят брака и живота ни
- Миризмите събуждат желания

Обонянието е най-директното от петте сетива. И най-еротичното. То създава чувствата и желанията.

Миризмата на някои хора е приятна, а на други - не толкова. Уханията несъзнателно определят живота ни.
Експериментът е колкото прост, толкова и впечатляващ. Взимат се няколко различни снимки на мъже и една от тях се напръсква с малко андростенон, който е продукт от разпадането на мъжкия тестостерон в потта. Показват се на една жена, която трябва да избере най-сексапилно изглеждащия от тях. Избраната снимка е тази, която съдържа въпросното ухание. Жените го желаят от пръв поглед.

Общото между прасетата и хората
Същият случай се наблюдава и при свинята майка, която като луда търси трюфели. Тази гъба съдържа почти толкова висока концентрация на андростенон както слюнката на глигана. По отношение на обонятелните ни сетива всички ние, хората, сме "свине".
Оптическите и акустични дразнители се възприемат и обработват напълно съзнателно, докато миризмите влизат през ноздрите директно в лимбичната система на онази част от мозъка ни, която определя чувствата и желанията ни.

Можем да различаваме около 10 000 миризми
Но само няколкостотин сме в състояние да опишем с думи. Кой може да каже как ухае едно бебе? Дори и майката не би могла, въпреки че без съмнение ще различи детето си от друго по миризмата. И обратното.
Опитите показват, че бебетата заспиват по-лесно в пелени, които майка им преди това е държала до кожата си. В чужди материи или току-що изпрани, се чувстват изоставени и стават неспокойни.

Всеки човек има своята специфична миризма
Тя се определя от генетичния код и е уникална като отпечатъка от пръста му. Именно затова хората не могат да помиришат един, а на друг миризмата им се струва приятна. Колкото по-различно е уханието на аурата, толкова по-интригуващ изглежда човекът. Собствената ни миризма, а също и тази на роднини, братя и сестри, не възбужда еротични усещания и играе ролята на естествена бариера.

Уханието може да каже повече от хиляди думи
Вече има специалисти, които се занимават само с това: парфюмират и ароматизират всичко - от киселото мляко и гумените мечета до тютюна и мастилото. Миризмите трябва да събуждат желания. В тази област най-големи постижения има в САЩ, където се произвеждат сандали с миризма на истинска кожа, а хлебарниците миришат "вкусно" - на пресен хляб. Разбира се, това се постига по изкуствени пътища. Създават се миризми, които водят клиентите "за носа" направо на желаното място.
В Япония се изобретяват климатични инсталации, произвеждащи миризми, които покачват работоспособността на служителите. Например уханието на мента повишава възможността за концентрация с 20%.
Човек не може да избегне миризмите. Докато диша, той ще ги усеща. И трябва да внимаваме с тях, защото именно носът е органът на желанието.

На всяка кожа парфюмите ухаят по различен начин, защото всеки човек има своя специфична миризма.