Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

58 деца с 34 задълбочени разработки в XI-я Национален исторически конкурс

Петър Стоянов по традиция връчи наградите на класиралите се на първо и второ място в Националния исторически конкурс, организират от фондация „Ценности“. На церемонията в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб ученици от цяла България трепетно очакваха да получат отличията си лично от президента.

В 11-ото издание на научната надпревара участваха 58 гимназисти с 34 задълбочени проучвания по всеобхватната тема „Детството в историята“. Петър Стоянов награди ученички от село Черноочене за тяхното проучване за Възродителния процес. Той призна, че е бил изненадан от задълбочеността на някои от разработките и че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче Муса и Севилай Салим от 8 клас на СУ “Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене. Хора, преживели смяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст, са споделяли вълненията си в разговор с подрастващите. Петър Стоянов заяви, че за тези интимни емоции човек трудно говори дори с децата си. Научната ръководителка Юлия Чортленева, която също получи награда, обяви, че Муса и Севилай вместо да идат на море с паричната награда от 700 в. са решили да издадат написаното от тях проучване „Името е достойнство, чест - децата в община Черноочене и Възродителния процес”, за да стигне до повече читатели.
Двете втори награди заминаха за Русе и Сливен чрез Селджан Мехмедова от 10-ти клас на СУЕЕ “Свети Константин Кирил – Философ” и Ивана Мангинова от 11-ти клас на ППМГ “Добри Чинтулов” – Сливен,с научен ръководител Таня Еленска, която сподели: „Напоследък се нароиха много исторически конкурси, но този е първият – от 1998 г., има устойчиво развитие и е единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски теми, а предполагат въображение и широта на мисълта“. Педагожката е научен ръководител на гимназисти още от първото издание на състезанието и нейни ученици са печелили първото и юбилейното 10-о издание.
Третото място си поделиха три разработки – на Георги Рангелов от 9 клас на
Природо-математическа профилирана гимназия “Св. Кл. Охридски” от Монтана; Светослава Павлова от 9 клас на СУ "К. Константинов" от Сливен и Дечо Павлов от 10 клас на 91немска езикова гимназия “Проф. К. Гълъбов” в София. Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, директор на Национален дарителски фонд „13 века България“, дългогодишен партньор на фондация „Ценности“.
Благотворителната организация на Антонина Стоянова получава подкрепа за Националния историческия конкурс и от швейцарската фондация Leonardo, германската фондация „Кьорбер“, Столична община, Синдиката на българските учители и протича под патронажа на Министерството на образованието. Министерството на отбраната пък предостави за тържеството зала във Военния клуб. Издателство „Просвета“ подари на заинтригуваните от историята участници документалната книга „Великите сили, България и Балканската война“.
Дългогодишният член на журито проф. Веселин Янчев донесе книги от университетското издателство – дар за участниците.
Hayчното състезание e чacт oт мpeжaтa EUSTORY, ĸoятo oбeдинявa иcтopичecĸи ĸoнĸypcи oт вcичĸи eвpoпeйcĸи cтoлици. Всички отличени, ако имат приличен английски могат да участват в ceминapитe нa EUSTORY, ĸoитo ce пpoвeждaт в paзлични eвpoпeйcĸи cтpaни.
Дечо Павлов, който за втори път печели награда от Националния исторически конкурс, разказа любопитни подробности от необичайния подход на тези срещи на младежи от 30 страни. Част от историческите факти се претворявали под формата на хип-хоп песни или чрез театрализиране на реални събития.
В края на церемонията всички се надпреварваха за снимки с президента Петър Стоянов и с Антонина Стоянова, която поздрави отличените научни ръководители и благодари поименно на екипа на фондация „Ценности“, между които и популарната писателка и журналистка Магдалена Гигова.
Съобщи Тони Титянова