Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

„Милениум“ издаде книга и за „Цар Теодор Светослав от рода Тертер (1301-1322)“

„Цар Теодор Светослав от рода Тертер (1301-1322)“ е заглавието на най-новата книга на сензационния историк Веселин Игнатов, разпространявана с логото на издателство „Милениум“. Заглавието е част от хитовата поредица на автора, посветена на известни личности от българската история, включваща заглавията „Цар Калоян Ромеоубиеца (1197-1207)“, „Хан Крум Победоносецът“, „Васил Левски – факти и фикции“, „Разстрелът на Христо Ботйов“ и „Стефан Стамболов – революционер без революция“.

Монографията е посветена на Светослав Тертер – крупна историческа фигура, незаслужено пренебрегвана от българската историография и несправедливо затулена сред страниците на миналото. Той е железен мъж, прекарал повече от десет години от живота си като заложник в Никея и при Златната орда, който съумява да се завърне в родината си и да превземе безкръвно властта, да прекрати борич¬канията сред аристокрацията и обезсмисли опитите за децентрализация на властта, да неутрализира монголотатарската опасност, да преодолее византийското вмешателство и да укрепи държавата, като спечели всички военни кампании и разшири териториите си.
Близо 15-те години мир, осигурени на страната при неговото царуване, са съществено постижение за онези времена на оръжеен звън и кървища - период, белязан със значителен стопански и културен възход. България излиза от безпътицата и изола¬цията, престижът ѝ се повишава, съ¬седите ѝ са принудени да се съобразяват с „феникса на Европа“.
Веселин Игнатов умело подкрепя твърденията си с факти и цитира съвременници на Светослав Тертер, както и други исторически светила, като по този начин не само отхвърля някои митове около личността на великия ни владетел, но и хвърля светлина върху нови разкрития, придавайки цялостен облик на политическата сцена в Европа в началото на 14. век.
„Цар Теодор Светослав от рода Тертер (1301-1322)“ е любопитно четиво както за учени специалисти по темата, така и за изкушения от нови знания читател, който в хода на търсене на истината за пръв път ще се срещне с малко познати исторически факти за легендарния държавник.

Съобщи Тони Титянова