Банер
Съзвездие от френски изпълнители на фестивала "Ле Франкофоли" в Благоевград

Френската певица Патрисия Каас е сред гостите на българското издание на фестивала за френска музика "Ле Франкофоли", който ще се проведе между 24 и 26 септември. Другите знаменитости от френската сцена, които ще пристигнат в Благоевград, са Патрик Брюел, Боб Синклер, Федер, Караван Палас, Кио, Кристоф Улем и Сопрано. Българските изпълнители, които ще се включат с изпълнения в събитието, са Графа, "Дийп зоун", Криско и Михаела Филева. 

Културно събитие №1 в календара на община Благоевград за 2015 година ще превърне Благоевград в Балканската франкофонска столица. Над 10 000 гости от страната и чужбина се очакват всяка вечер на площада. Амбиция е Франкофоли да се превърне в национален фестивал и да се превърне във визитната картичка на Благоевград.
„Франкофонският фестивал е нещо, което го няма на Балканите. В договора, който подписваме, единствено Благоевград на Балканите може да организира „Франкофоли“ и това ни дава възможност да привлечем франкофнското общество и Благоевград да стане сцена на франкофонската култура. Фестивалът да бъде гръбнакът, около който да развием много други дейности. Амбицията ни е да го направим традиция“, сподели кметът на града Атанас Камбитов.
Последното издание на фестивала „Франкофони“ в Благоевград е бил през 1993 година. 24 години по-късно организаторите чакат любители на френската музика от цяла Европа да акостират в Благоевград.
Антоанета Титянова