Банер
Започва Есенен салон на изкуствата в Пловдив

На 1 септември в Балабановата къща ще бъде открит ежегодният национален фестивал за съвременно българско изкуство – Есенен салон на изкуствата. Той се провежда в Стария град в Пловдив и за трета поредна година селекционер и артистичен директор на фестивала е доц. д-р Галина Лардева.

Ан пасан“ е мотото на форума таз година– понятие, свързано с шахматната игра, което означава преминаване през бито поле с пешката. На френски „Ан пасан” означава мимоходом.
Във фестивала участват 9 български автори, които работят в страната и чужбина - Ирина Георгиева, Кирил Чолаков, Трепка Петкова Йоханнес Артинян и Илко Николчев, Искра Благоева, Камен Старчев, Миглена Йончева- Николова, Саркис Нерсесян. Те ще покажат творбите си в Балабановата, къща Хиндлиян и в къщата на Мексиканското изкуство. Събитието се финансира изцяло от община Пловдив.
Фокус на тазгодишните изложби е рисунката. Предвиждат се две големи изложби-рисунка: туш, перо и молив върху платно. Част от авторите се представят с живописни произведения и скулптури.
Стремежът на фестивала е да осъвремени този знаков за Пловдив форум за визуално изкуство. През годините Есенните изложби са били алтернативно място за излагане на произведения на изкуството – далече от столицата, от СБХ, от „Шипка” 6. Днес организаторите се стремят да запазят облика им на провокативно място за показване на визуално изкуство.
Официалното откриване Есенните изложби в Пловдив 2015 г. ще се състои на 1 септември от 18:00 часа в Балабанова къща.
Антоанета Титянова