Банер
Международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров" 7-10 август

Петият юбилеен фестивал във Велинград ще се от 7 до 9 август проведе на 3 места – централна сцена на площад „Николай Гяуров“, детска сцена в парка до х-л „Риц“ и Градската художествена галерия – къща „Цвета Шуманова“. В него участват чужди културни институти у нас - на Русия, Италия, Македония и Чехия.

Новост на фестивала е рамковото гостуване на „Анимаарт“ и наградените анимации от последното издания на фестивала „Златен кукер“ 2015, „Фортисимо Фамилия“ с детската си образователна програма и участието на БНТ в Ретроспективната панорама на българския музикален филм. В рамките на фестивал са конкурсите „Филми- спектакли и концерти“, „Филмови портрети“, „Музикални репортажи“, „Клипове“ и „Музика за деца“.
Това издание ще отдаде почит към паметта на неочаквано и без време напусналия ни проф. д. изк. проф. Александър Янакиев. На него е посветена специална ретроспектива „Българският музикален филм“.
В рамките на трите дни ще чуете оперните съзвездия – Николай Гяуров, Борис Христов, Мирела Френи, Райна Кабаиванска, Магдалена Кожена, Александрина Пенданчаска и др.
Детската киновечер е изградена почти изцяло от отличените анимации на „Златен кукер“. Специален гост на вечерта ще бъде българката от Ню Йорк – Влада Томова, която ще зарадва децата с „Пеещата азбука“.
В галерия „Цвета Шуманова“ ще видите смарт изложба „В зората на Европейската цивилизация“, която Запрянка Кръстева, археолог от Историческия музей в Асеновград, ще открие. Приложението вече бе показано в Ню Йорк.
Откриването на фестивала е на 7 август от 11 часа пред паметника на оперната ни легенда до Кметството на Велинград, а награждаването и закриването на фестивала ще е на 9 август от 21 часа на площада, когато ще видим и чуем „Разбулване на Саломе“, един великолепен филм на Найо Тицин за операта от Р. Щраус, с участието на нашата гордост Александрина Пенданчанска.
Антоанета Титянова