Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Под егидата на министър Цветков се проведе церемония по подписването на Европейската харта за пътна безопасност

Под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес в Гранд хотел София се проведе церемония по подписването на Европейската харта за пътна безопасност. Събитието се организира от Европейската комисия,

с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България. На днешната церемония 27 нови фирми и организации подписаха хартата. Така те се ангажираха да допринесат според възможностите си за подобряване на пътната безопасност в нашата страна.

По време на събитието министър Александър Цветков обяви, че през последната година и половина с общите усилия на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и другите ангажирани по проблема институции, неправителствени организации и компании броя на загиналите е намален драстично – от средно около 1000 души на година до 775 за миналата година. Така броят на жертвите се върна към нивата през 1965 г., когато автомобилите са били 6 пъти по-малко. Министър Цветков заяви още, че през изминалата година част от кампаниите, които министерството проведе – като проверките на спирачната течност на автомобилите, безплатния телефон за пострадали при пътнотранспортни произшествия, проверките на гумите, бяха с активното участие на фирми и организации. За създаването на подходящи условия за трайното справяне с проблема ще продължим да работим съвместно с всички съпричастни на пътната безопасност. Общата ни европейска цел и задача е да намалим двойно броя на загиналите при пътни произшествия и да създадем сигурни и безопасни условия на пътя за следващите поколения, каза в заключение министър Александър Цветков.

Европейската харта за пътна безопасност е създадена през 2004 г., като част от мерките за борба с войната по пътищата и с амбициозната цел да намали наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия в Европа. Хартата обединява компании, държавната власт и гражданското общество, предоставяйки им възможност да предприемат конкретни действия за намаляването на броя на жертвите по пътищата, да споделят своите идеи и успешните си практики. Към месец януари 2011 г. повече от 2000 участника са се ангажирали да предприемат конкретни действия и да споделят успешните си практики, за да се постигне напредък в разрешаването на проблемите свързани с безопасността на пътя.