Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Под егидата на министър Цветков се проведе церемония по подписването на Европейската харта за пътна безопасност

Под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес в Гранд хотел София се проведе церемония по подписването на Европейската харта за пътна безопасност. Събитието се организира от Европейската комисия,

с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България. На днешната церемония 27 нови фирми и организации подписаха хартата. Така те се ангажираха да допринесат според възможностите си за подобряване на пътната безопасност в нашата страна.

По време на събитието министър Александър Цветков обяви, че през последната година и половина с общите усилия на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и другите ангажирани по проблема институции, неправителствени организации и компании броя на загиналите е намален драстично – от средно около 1000 души на година до 775 за миналата година. Така броят на жертвите се върна към нивата през 1965 г., когато автомобилите са били 6 пъти по-малко. Министър Цветков заяви още, че през изминалата година част от кампаниите, които министерството проведе – като проверките на спирачната течност на автомобилите, безплатния телефон за пострадали при пътнотранспортни произшествия, проверките на гумите, бяха с активното участие на фирми и организации. За създаването на подходящи условия за трайното справяне с проблема ще продължим да работим съвместно с всички съпричастни на пътната безопасност. Общата ни европейска цел и задача е да намалим двойно броя на загиналите при пътни произшествия и да създадем сигурни и безопасни условия на пътя за следващите поколения, каза в заключение министър Александър Цветков.

Европейската харта за пътна безопасност е създадена през 2004 г., като част от мерките за борба с войната по пътищата и с амбициозната цел да намали наполовина жертвите на пътнотранспортни произшествия в Европа. Хартата обединява компании, държавната власт и гражданското общество, предоставяйки им възможност да предприемат конкретни действия за намаляването на броя на жертвите по пътищата, да споделят своите идеи и успешните си практики. Към месец януари 2011 г. повече от 2000 участника са се ангажирали да предприемат конкретни действия и да споделят успешните си практики, за да се постигне напредък в разрешаването на проблемите свързани с безопасността на пътя.