Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Заместник-министър Русинов участва в образователна игра за правилата за безопасен Интернет

Денят за безопасен Интернет се отбелязва от 2004 г. по инициатива на европейската мрежа от центрове за безопасен Интернет Инсейф (Insafe). Тази година инициативата се отбеляза за осми път под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот”. Темата поощрява децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност.

Зам.-министърът на транспорта Първан Русинов участва в образователна игра за безопасен интернет в СОУ „Елисавета Багряна” в София. Играта „В света на спамчетата” е създадена по инициатива на Националния център за безопасен интернет и асоциация „Родители”. С нея се отбеляза в България Световния ден за безопасен интернет – 8 февруари.
Играта ни помага да разберем правилата на безопасното сърфиране в Интернет, каза пред учениците Русинов. На пресконференция преди това той посочи, че 92% от българските деца между 9 и 16 години използват Интернет. 51% от сърфиращите в тази възраст имат профил в социална мрежа, а при една трета от тях личната информация може да бъде видяна от всеки. В същото време мнозинството от родителите на 9 -16 годишните интернет потребители в България подценяват рисковете, на които са изложени техните деца. Това показват резултатите от представителното изследване „EU Kids Online: Рискове и сигурност в Интернет“, проведено от London School of Economics с подкрепата на Европейския съюз.
В България Денят за безопасен Интернет бе отбелязан в над 100 училища в 14 града. Подробна информация с полезни съвети за деца, родители и учители е публикувана на уеб сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията http://www.mtitc.government.bg/upload/docs/Narachnik_Inet_gramotnost.pdf