Банер
„Джурасик парк” беше началото на моя музикален живот, каза Филип Клайн на живо в студиото на Classic FM

Гост на живо в студиото на Classic FM радио беше американският диригент, композитор и оркестратор Филип Клайн. Той е в България за първия концерт от цикъла «Музиката на Америка», посветен на филмова музика.

В интервюто диригентът разказа интересни моменти от своето израстване като филмов композитор и като оркестратор. Според него да познаваш творчеството на композитори като Стравински и Прокофиев е абсолютно задължително, ако искаш да работиш в сферата на големите холивудски продукции.

"Джеймс Хорнър, например, обича Прокофиев и Рахманинов, а и всички големи филмови композитори навремето са се вдъхновявали от някогашните велики композитори", каза Филип Клайн.

Любимата му творба на Джон Уилямс за киното е от филма "Извънземното". Ето какво си спомня той: "Не съм бил все още роден, когато "Междузвездни войни" са завладяли публиката, но мисля, че тогава Холивуд е разбрал, колко много може да допринесе за един филм звученето на такъв тип мащабна партитура, каквато създаде Джон Уилямс. През последното десетилетие си отидоха от този свят последните майстори, които пишеха по този начин - като Джери Голдсмит и Елмър Бърнстийн. Те всички бяха и блестящи диригенти. Джон Уилямс остана последният, който продължи да работи по този начин - с големия симфоничен оркестър. За съжаление, днес се налага един друг стил, защото продуцентите не искат вече такъв тип музика - те искат повече ритъм и повече електронен звук. Но на мен много ми се иска да композирам за симфоничен оркестър, въпреки че реалностите вече са други... "Джурасик парк" беше началото на моя музикален живот! Влюбих се в музиката, когато видях филма, дори исках да стана тромпетист, след като чух какво е написал Джон Уилямс, а бях едва седем годишен!", спомни си Клайн.