Банер
„Темата на Нова” Тайните на едно съкровище

Събота, 15 януари, 19:30 ч.
тема: Тайните на едно съкровище
автори: Румяна Попова
оператори: Димитър Димитров, Илин Тодоров, Иван Бебов

„Темата на Нова” разказва за едно несметно имане и човешката му стойност, за проклятието и благословията на съдбата, за разбулени тайни и неразгадани загадки – Рогозенското съкровище.

През лятото на 1985 г. при прокопаване на канал в градината си Иван Димитров от село Рогозен открива 65 сребърни съда. Те са предадени на кмета на селото Борислав Драмкин и на 3 януари 1986 г. постъпват в Исторически музей във Враца. Три дни по-късно археолозите ст.н.с. Богдан Николов, Спас Машов и Пламен Иванов предприемат спасителни разкопки и намират още 100 сребърни съда... Открито е най-богатото тракийско съкровище - общо 105 фиали и 54 кани, изработени от сребро.

То все още пази в себе си тайни и загадки. Как тези ценни вещи, династична колекция, събирана около век и половина, се е оказала на това място? Дали е заровена плячка или обратното - дали е предпазна мярка срещу набезите на враждебно племе? Дали пък не е някакъв особен ритуал? Възможно ли да са били рушвет? Съдба ли е това, че археолозите не намерили нищо повече в обстойно проучения терен? Защо всъщност дръжките са повече от съдовете и нито една не пасва върху тези съдове, на които липсват? Защо част от каничките са с еднакъв обем, но плътността на стените им е различна? Кой е Котис, чието име е гравирано върху съдовете и защо във всеки надпис той е от различно поселище?

В предаването са използвани архивните кадри на четвърт век, които за пръв път се показват в тв ефир, както и музика на врачанската група „Хипнозис”.

Нова телевизия