Банер
ЕКШЪН В ХИЖА „ХР.СМИРНЕНСКИ“ СЕ ПРЕВЪРНА В ТОПНОВИНА И ИСКАНЕ НА ОСТАВКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БТС

„От днес не сме домакини на хижа „Христо Смирненски“. Бяхме брутално и според нас абсолютно незаконно изхвърлени от Български Туристически съюз с помощта на 30 "мутри"! Не ни позволиха да си вземем дори якетата!!!“, тази информация за минути се превърна в топ новина в социалните мрежи с над 11000 споделяния и възмути на първо място редовите членове на БТС, членове на Управителния съвет на БТС и на Инспектората на Българския туристически съюз. Те дълбоко се възмутиха и се разграничиха от едноличните действия на Венцислав Венев - председател на БТС, и назначения от него щатен персонал, във връзка с извършените действия на 19-ти април 2023 г. в хижа „Христо Смирненски“ в Рила.

“Смятаме, че предприетите действия, които не са съгласувани и не са одобрени от ръководството на БТС в лицето на Управителния съвет, са дълбоко неприемливи и уронващи престижа на БТС като национална туристическа организация“, подписаха се под декларацията уважавани в БТС туристически деятели и членовете на УС на БТС като Пламен Петров, Ангел Рунташки, Румен Драганов, Георги Георгиев, Иван Ганчев, Марияна Венкова, Димитър Балтаджиев, Евгени Коев, Атанас Сивков, Красимир Статков, Карел Маринович, Георги Гацин, Зорница Радонова и Снежана Сутулова, член на УС и на Инспектората на БТС.
Предвид случващото се те заявиха на 21 април, че оттеглят „подкрепата и доверието си от председателя на УС на БТС Венцислав Венев“ и настояват за неговата незабавна оставка, както и на всички лица от щатния апарат, отговорни и участвали в случилото се в хижа „Христо Смирненски“. Такава е и волята на стотиците членове на БТС от цялата страна, които непрекъснато ни звънят с възмущение и настояват за тяхното отстраняване.“
Широк отзвук в публичното пространство и в средствата за масова информация получи разигралият се екшън, който в първо лице звучи така: „Ще разкажа историята накратко, за да придобиете представа как хора на държавни позиции могат да изнудват, заплашват и да действат със сила и накрая буквално да те ограбят! Семейството ни стопанисва хижата от 18 г.Когато е стъпило там тя бе изоставена и полуразрушена. Нямаше покрив, прозорци, врати, вътре живеха стопански животни.За да се доведе до вид, в който да бъде използвана е направена огромна инвестиция. В годините са достроявани бунгала, барбекю, изграждани са стаи и отопление, поставени са слънчеви батерии и още много, много неща.
Там е и трудът, и усилията на едно цяло семейство почти 18 години. Хижата е отдадена за стопанисване на ТД Юндола 1919 и то сключва два поредни 10-годишни договора с нас, единият валиден до 2027 година.
Отношенията с БТС винаги са били повече от добри. До миналата година, когато се смениха хора на ръководни постове.
И тогава започна натиск и показване на влияние и сила,с цел да ни вземат хижата. Абсолютно в прав текст ни заявявиха,че обектът е твърде апетитен, за да е наш!!!
Във вчерашния ден са дошли представителите на БТС и в хижата е бил сам нашия хижар, който се грижи за нея и за животните, когато няма посетители. Казали му да изчезва, че си вземат обекта и т.н. Държали се изключително грубо!!! След като разбрахме какво се случва, представители на нашето семейство тръгват натам. ОБАДИХМЕ СЕ В ПОЛИЦИЯТА! Тръгва на там и председателя на Туристическо дружество „Юндола 1919“,с което имаме договор - Борис Голомехов. Хижарят прави всичко възможно да "удържи" хижата, но е изгонен. Веднага започва смяна на ключалки, заваряване на странични входове,поставяне на камери. Когато пристига семейство ни и полицията,те вече са взели хижата.“
Още тази седмица може да има хепи енд от тази позорна акция, защото светлият лъч надежда е в здравото ядро на БТС, което държи на честта и мисията на най-голямата социална организация за туризъм в България.
„С поведението си Венцислав Венев за пореден път демонстрира, че не е в състояние да изпълнява функциите на председател на Българския туристически съюз, за което му е гласувано доверие, и да го представлява пред държавните и обществените институции!“, пишат 14-те члена на УС на БТС, които искат веднага да се вземат мерки и БТС по законоустановения ред и правила, чието спазване е единственият цивилизован начин, да се разреши възникналият спор между страните. Дали ще се смени ръководството, ще узнаем още в края на седмицата, съобщи Агенция Форум България.
Автор Антоанета Титянова, Агенция Форум България