Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Първомартенски танцов маратон в Търговище

Нон стоп народни танци в центъра на Търговище постави своеобразен рекорд - на сцената до Къщичката на Пижо и Пенда един след друг се качиха да играят хора над 200 търговишки деца, възпитаници на Първо ОУ „Христо Ботев“. Така те не само отбелязаха Празника на Мартеницата, но и на самодейността.

Учениците от първи, втори и трети клас донесоха пъстроцветни картини, с които участват в националния конкурс „Нарисувай Баба Марта 2022“ и напревените от тях мартеници за конкурса „Мартеница-хубавица“. С най-много дипломи бяха отличени от Празника на Мартеницата второкласниците от класа на Невена Антонова от учлище „Хр.Ботев“, които изнесоха 10 минутен спектакъл „Пижо и Пенда“ и обявиха името на тяхната театрална трупа „Мартеничка на Баба Марта“.
С още по-голям ентусиазъм продължи танцовият маратон следобед, когато популярната певица Джина Иванова от „Трамвай №5“ изпя за всички жители и гости на Търговище, наред с хитовете „Усмивката“ и „Тя“ и популярните народни песни „Търновска царица“, „Игриво“ и „Спри до мен“, които са част от новия й албум „Този мой живот“. В ролята на танцов състав влязоха феноменалните танцьори от клуб „Джумалийци“ с ръководител Стамен Стаменов и „Омая“ с ръководител лъчезарната Ева Танева, които след това продължиха фолклорния танцов маратон на Празник на Мартеницата Търговище 2022 г.
От 17 ч. на 1 март е предвидена Представителна първомартенска програма, като гости на празника са жените от читалище „Надежда“ от село Имрнчево, които ще покажат най-добрите автентични мартеници на своеобразна изложба под открито небе, а на сцената отново ще излязат елитни състави от Търговище, Омуртаг, Шумен и естествено вторият концерт на Джина Иванова. Събитието се осъществи с подкрепата на Пчеларски център-Север, Мебел стил, Агротрон, Гетико, Сани-Конс Зайо Байо, Тобо.
 Текст и снимки Антоанета ТИТЯНОВА