Банер
Тридневният празничен маратон в Търговище продължава

Съвсем като в народното поверие, когато Малък Сечко изпил виното и разлютил сестра си Марта, паднаха драстично температурите и времето захладня, което не попречи на високия градус на настроението, с което започнаха проявите от Празника на Мартеницата в Търговище.

С песни на обичаната народната певица Георгия Райкова и на пъстроцветието от изпълнители от Център за подкрепа на личното развитие към Обединен детски комплекс Търговище, с ръководител преподавателката по танцово изкуство Орфета Хараланова, се изви хоро и около 60 деца изпълниха сцената до Къщичката на Пижо и Пенда в центъра на града. Първи на откритата сцена до централния фонтан танцуваха най-малките възпитаници от танцовата школа при ЦПЛР – ОДК, начело с 3-годишната Мая, като накрая децата се хванаха на първото за града дълго Мартенско хоро и оформиха жива пъстроцветна мартеница. С аплодисменти премина представянето на Представителната фолклорна група, която след дни ще участва в международния фестивал „Българската душа на светата земя“ в Яш, Израел.
Щафетата поеха момичетата и момчетата от Първо ОУ „Христо Ботев“ с ръководители Юлиана Джинова и Невена Антонова, които изнесоха поетичен рецитал. Пръв декламира третокласникът Добри Руменов, а след него театралната трупа в състав Тайра Ахмедова, Рая Пейчева, Идис, Дея, Петя и Ясмин представи стихове и разказваха приказки за Баба Марта, пролетта и мартениците. Малчуганите представиха и своите рисунки, с които се включват в конкурсите „Нарисувай Баба Марта“ и „Мартеница-хубавица“ и ще се включат в изявите и в следващите дни.
Събитието почетоха известни интелектуалци от града – писателката Димитрина Карамфилова, носител на приза „Народен будител“ и творецът Стефан Николаев, а поетесата Дора Маринова от Попово поздрави присъстващите със свои стихове.
Възпитаничката на „Старс Академи“ от Варна – Виктория Бочева лично донесе рисунките си за конкурса „Нарисувай Баба Марта 2022“ и изпълни песента „Мама“ на Соня Иванова.
Тридневният празник ще продължи на 28 февруари и 1 март от 17:00 часа на сцената пред кметството.с артистично-музикалната програма на групи и индивидуални изпълнители от региона и града, с надиграване „Мартенска кръшна ръченица“. До Къщичката на Пижо и Пенда ще работи Занаятчийница за мартеници, в която художникът Румен Райнов ще изработва арт мартеници с дошлите деца.И двата дни концерт ще изнесе певицата Джина Иванова от „Трамвай №5“.
Празникът на Мартеницата в Търговище се организира за трета година, проявите се разгръщат около Къщичка на Пижо и Пенда и са организирани от Ивайло Христов от „Блян“ - инициатор на форума и Христо Станков от БАФЦ „Нестия“. Инициативата е част от националната кампания „Да запалим и съхраним огъня Български!” на фондация „Бъдност за талантите на България“. Събитието се осъществи с подкрепата на Пчеларски център-Север, Мебел стил, Агротрон, Гетико, Сани-Конс Зайо Байо, Тобо.
Текст и снимки „България без граници“, съорганизатор на Празник на Мартеницата Търговище 2022
Антоанета ТИТЯНОВА