Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

„Симитлия - древна земя на кукерите”- международен фестивал на бабугерските маски и игри

Традиционният фестивал „Симитлия - древната земя на кукерите“ няма да се състои през 2021. Мотото на фестивала е: "Зъл дух няма да остане в Симитли след нашествието от кукерски, сурвакарски, бабугерски, станчинарски и старчески групи на стадиона в града по време на фестивала."

В Симитли 2021 няма да се проведе XIX издание на фестивала на кукерските и маскарадните игри „Симитлия - древна земя на кукерите”, който се организира от общината и събра на стадиона в града зрители от Пиринския край. Много от кукерите, бабугерите, старците се маскират от години и се включват в подобни маскарадни игри, които се организират в селищата в Пиринско. Общо е вярването, че страшните маски ще прогонят злото и ще дадат път на пролетта, ще донесат хубава реколта и добруване. 

Все повече жени се включват в маскарадните групи, които участват в подобни прояви. Сред атрактивните гости, които традиционно участват са кукерите Карловско и Калоферско, които са известни с характерните си конусовидни маски.Повечето участници подготвят специална хореография за представянето си. Най-честите обичаи, играни от тях, са сватба, сеитба, раждане, както и свързани с плодородието. Деветчленно жури оценява изпълнителите. Наред с традиционните костюми и маски, има и много съвременни интерпретации. 

Един кукерски костюм се съхранява при специални условия, разказват мъжете, които се маскират. Полагат се грижи за кожата, от която е изработен, за вълната, за чановете, които са част от атрибутите на кукера.Традиционни образи са мечка и мечкар, поп, булка и младоженец и други.