Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Бабугери и кукери гонят злите сили в Копривлен

Бабугери и кукери по стара традиция с шумно дефиле в хаджидимовското село Копривлен прогонват злите сили първата събота от новата година. По стара традиция кукерската група обиколи селото, чука на всяка порта и орисва за здраве и берекет. Поверието гласи, че колкото по страшни са кукерите, толкова повече зли сили ще прогонят. 

В пъстрия празник на площада се включват бабугери с дългокосмески костюми от кози кожи и сурвакари, предрешени като булка, поп, старци, баби и ред още атрактивни персонажи. Злите духове се гонят с танци, с шума на звънци и хлопки.

Празненството се организира със съдействието на читалище"Възраждане 1927", а събраните средства отиват за направата на нови кукерски костюми. 

Злите сили гониха и в близкото до границата гръцко село Кали Вриси ( Горенце). Там празникът е запазил българското си име Бабинден, а самите герои там наричат бабугери, синоним на кукери, използван и в Неврокопско. Празникът се отбелязва всяка година на 8 и 9 януари, като основната героиня е „булката”, която ражда бебе. Богът на виното и веселието Дионис е другият основен персонаж в този езически празник, като в центъра от селската чешма, вместо вода, тече вино.