Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Балканските Оскари отличават развитието на социално образователните проекти

Туристически комплекс „Старата ковачница“ е сред финалистите за Balkan Business Awards 2019
Развитието на социално образователните проекти ще бъдат отличени от петото издание на престижните награди Balkan Business Awards 2019. Събитието ще се състои на 5 март в балната зала на хотел Маринела, София. 

Сред финалистите за златните статуетки е Туристически комплекс „Старата ковачница“, съобщават организаторите от VIP Communication PR.Той се намира в Западна България – в живописното селце Згурово, област Кюстендил, на около 90 км. от София. tur1
Сред китната овощна градина на комплекса са изградени три къщи – „РАБОТИЛНИЦАТА НА ДЯДО“, „КУХНЯТА НА БАБА“ и „ОДАЯТА НА МОМАТА“. Самите те са построени през 19 век. и са били средище на занаятчии. Те са вдъхновили пресъздаването на автентичната ковачница, такава каквато е била.
В „Старата ковачница“ огънят е истински, носи се аромат на черешов цвят, а момите са излезли от картините на Владимир Димитров – Майстора. В КУХНЯТА НА БАБА посреща истинска Баба, за да покаже как се бие масло и гостите сами да си направят обяда – баница с айран. А в РАБОТИЛНИЦАТА НА ДЯДО истински Дядо показва селските си сечива, които му помагат да копае градината, да орязва дърветата, да цепи дърва, да коси тревата… Той разказва свидни спомени, като пренася гостите във времето. В съседство е ОДАЯТА НА МОМАТА – за бъдещите стопанки – представят тукашните носии и чеиза, които си приготвят за сватбата. Сръчно втъкават българската шевица в дрехите, чергите, губерите, за да светят цветовете като слънце и да разказват чудновати предания.
Всяка къща е с по 2 етажа, разполага с механа – трапезария на приземния етаж, оборудвана с камина и кухненска посуда, горните етажи са с по три спални и общ санитарен възел с баня, локално парно и бойлер. Комплексът е подходящ и за семейства, които искат да усетят спокойствието и тишината на село. Допълнителни удобства, които предлага центърът са удобен паркинг, тревно волейболно игрище, 2 барбекюта и автентична фурна. А в самия комплекс се намира и малък храм.
Наградите Balkan Business Awards 2018 ще отбележат най-значимите постижения в бизнеса у нас и на Балканите, допринесли за устойчивото развитие на тези региони. Партньори на събитието са: Българската Търговско-Промишлена Палата, Конфиндустрия България – Италия, Сръбско-Българската Търговска Камара, Турско-Българската Търговско-Индустриална Камара, Бизнес Клуб Лондон, Европейският Икономически Сенат и други. Журирането, което ще отреди победителите във Balkan Business Awards 2018, е поверено на партньорите на събитието, както и на ресорните журналисти.