Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

„И аз съм от ГрадЪ“

Интересно заглавие за филм са избрали продуцентска къща „Виззарт“ и филмова къща „Филмкарт“ – „И аз съм от ГрадЪ“ .
Започва едно родолюбиво начинание - заснемане на игрално-документален филм, посветен на град Гоце Делчев и региона, където чрез изразните средства на филмовото изкуство ще се събере и популяризира богатото минало и обещаващото настояще, за да се съхрани обществената памет, и предаде на бъдещите поколения традициите, и копнежите за обновяване. В екипа, който инициира създаването на този филм, са продуцентът Цвета Коева, режисьорът Ангел Тошев и сценаристът Веселин Хаджиангелов.

Разговаряме с генератора на идеите - Цвета Коева, продуцент, сценограф и ПР в продуценстка къща „Виззарт“:
Г-жо Коева, защо избрахте град Гоце Делчев и региона за тази родолюбива идея?

Първо искам да изкажа огромната си благодарност на кмета на община Гоце Делчев - г-н Владимир Москов, за категоричната му подкрепата и съдействие на този проект, който ще реализираме съвместно.
Идеята ми за този филм възникна преди една година, когато бях поканена да заснема ежегодната земляческа среща на всички свързани с града и региона, организарана от сдружение „Гоцеделчевци“. Бях изключително впечатлена от емоцията и съпричастността към родния край на присъстващите, 500 ентусиасти, в столичния хотел „Маринела“. Енергията в залата, песните на Николина Чакърдъкова, интервютата, които взех от хората, говореиха за родолюбие, патриотизъм и съхранена памет. Точно тук за пърни път чух фразата „И аз съм от ГрадЪ“.... Всички тези чувства и емоции завладяха душата и сърцето ми и реших да направя филм за тези хора, и този прекрасен край. Няма такава туристическа дистинация в България, където на една ръка разстояние да има планини, море, минерални извори и много впечатляваща история.

Как ще се реализира този филм?
Филмовият разказ ще бъде изграден въз основа на архивни исторически документи, артефакти и автобиографични разкази на видни представители от региона, които имат принос към съхраняване на историята и родовата памет. Ще бъдат изведени следните тематични акценти:
• обичаите и традициите на представителите на различните етнически групи, които от столетия живеят в мир и разбирателство, в този край;
• колорита на местния фолклор;
• основния поминък на този край – тютюнът и природите богатства – минералните извори, планини;
• съвременният бизнес, развиващ се в духа на най-високите европейски и световни стандарти;
• изградените отношения на добросъседство и сътрудничество с общини от Гърция и Р Македония.
• Филмовата картина на този живописен край на България ще бъде рисувана чрез хора, съдби, истории, пазени и предавани от поколение на поколение.

Какво искате да се постигне с този филм?
С този филм искаме не само да популяризираме град Гоце Делчев и региона като атрактивна туристическа и бизнес дестинация, но и да съхраним, и предадем на бъдещите поколения историческата памет за родния край. Филма ще се излъчва в България и чужбина, с което ще се съдейства за развитие на местния бизнес, и благосъстояние на населението от региона црез привличане на вниманието на инвеститори, и предприемачи.

Къде ще се излъчи този филм?
Разпространението на филма ще стартира с две премиери – в Гоце Делчев и в София, на които ще бъдат поканени официални лица, представители на бизнеса, изкуството, културата, журналисти и медии. В последствие филмът ще бъде представен в побратимените общини в Гърция и Р Македония. DVD запис на филма ще бъде предоставен на всички официални гости на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово. Той ще бъде преведен на английски, гръцки и турски език, и ще участва в национални и международни фестивали за документални филми, и ще се излъчи по националните телефизии.

Надявам се, че хората от този край ще проявят съпричастност към този проект и ще се отзоват, кой с каквото може и както е казал Иван Вазов:
И всякоя възраст, класа, пол, занятье
зимаше участье в това предприятье;
богатий с парите, сюрмахът с трудът…

…а аз ще добавя: умният с умът си.


Юлия Вълкова