Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Предстои Шестият фолклорен фестивал Нестия-Сапарева баня

От 17 до 19 август ще се състои Шестият фолклорен фестивал Нестия-Сапарева баня, който ще протече под мотото "Край Германея с песни, музика и танци".
Събитието ще бъде открито официално с концерт на 17 август от 19.00 часа на Гейзера на Сапарева баня, последвано от народно веселие. На 18 август домакин на фестивала ще бъде курортният комплекс Паничище, където концерт ще има на отритата сцена до църквата. Отново на Гейзера празникът ще приключи с фестивален концерт от 11.00 часа.

Програмата включва три концерта с участници от Кюстендил, Благоевград, Перник, София, Пазарджик и Плевен. Във фестивала ще се изявят 450 творци от всички жанрове на фолклора - 26 фолклорните групи, индивидуални изпълнители, дуети, изпълнителни на музикални инструменти, шопски хумор и 13 танцови състава. Форумът ще се превъре в истинско шоу с музика, песни и танци край Гейзера в Сапарева баня, според Юлия Гювийска - секретар на Народно читалище "Просветен лъч-1905".
"Освен шоуто идеята ни е събитието да има и образователен ефект - да запознаем хората с българския фолклор, различията му в отделните области - в песните, танците, костюмите" - обясни целта на фестивала Христо Станков, председател на Български арт и фолклорен център "Нестия", според когото фестивалът привлича гости в общината и подобно събитие прави всяко курортно селище атрактивно и интересно.
Фестивалът няма състезателен характер, но ще бъдат раздавани грамоти и статуетки за най-хубава носия, танци, както и за Мис и Мистър фестивал. Надиграването излиза от пределите на сцената и прелива във всенародно тържество и масов празник, обясниха организаторите.
Една от целите е да се изгради приемственост на поколенията и повишаване интереса на младите хора към фолклора, който все повече се засилва. Христо Станков информира, че за целта се подготвя и проект на Закон за защита на българския фолклор, който е на етап обществено обсъждане и чака ред за одобрение в Министерството на културата. Една от целите му е да внесе повече ред във фолклорната култура като въведе лиценз за клубовете за фолклорни танци с професионални хореографи. "В страната вече има твърде много фолклорни клубове, но проблемът е, че там често се подменя ценностната система в областта на българските танци, като все по-често се измислят хора", коментира Станков.
Организатор на фестивала са Община Сапарева баня, Общински съвет - Сапарева баня, Народно читалище "Просветен лъч" и Български арт и фолклорен център "Нестия".

Тони Титянова