Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Кой как празнува и къде се веселят най-много

Несебърската фирма „Ей Ви груп“ стана един от съдружниците в новосъздадения клъстер „Фестивалите в България“, научи MELNICATA.COM.
Новият клъстер е продължение на идеята, започнала със сайта „Фестивали и събори в България“ и обединява усилията на различни експерти, които да съдействат за развитието и организацията на фестивали, събори и други събития от обществен характер.

Напоследък все по-популярни стават събитийният и уикенд туризъм, обусловени от факта, че потребителите търсят по-близки дестинации, които в рамките на 3-4 дни да им предложат както релакс, така и забавления. Този вид туризъм представлява един от най-бързо развиващите се сектори на отрасъла като цяло. Дори когато става въпрос за позната и вече посещавана дестинация, фестивалите, съборите и различни игрови събития могат да осигурят на човек усещането за нещо ново и неизживяно досега. Желанието на човек да се откъсне от познатата в ежедневието му среда е стимул потребителите да търсят възможност да бъдат няколко дни извън града и да си създадат уникални спомени.
С оглед на тези нарастващи в обществото потребности, новият клъстер се явява като едно необходимо звено, което се грижи не само за организирането, но и за цялостното промотиране, популяризиране, маркетингова и рекламна дейност и всички останали, свързани с това туристически услуги.
klustur 2За да достигне до необходимата тергет група, едно събитие се нуждае не само от добра организация, но и от ефективна реклама, която да доведе информацията до крайния потребител. Добрата рекламна визия привлича вниманието и интереса на публиката, a често сама по себе си е притегателната сила, която кара хората да посетят дадено събитие. Популяризирането на определен фестивал или събор по различни медийни канали и в социалните мрежи е най-добрата възможност презентацията да достигне до хората, които обичат да пътуват и да се забавляват.
Ето защо съществуването на подобен клъстер е идеалната възможност за предоставяне на такива услуги, където екип от специалисти предлага максимално ефективна организация и изграждане на дългосрочна визия за всяко едно събитие.

Как е дошла идеята несебърската фирма „Ей Ви груп“ да се включи в новия клъстер и какво би допринесло това за развитието на фестивалния туризъм в региона, разговаряме с управителя Ивайло Василев:
- С каква идея се включихте в клъстера „Фестивалите в България“?

- Поканата да се включим дойде от наш дългогодишен партньор – туристическа фирма, с която често сме обсъждали, че наличието на единна информационна платформа за събитията в цялата страна ще е много полезно както за туристическите фирми, така и за потребителите. И както често става, едното доведе и другото – след създаването на сайта, много от организаторите на фестивали и събори потърсиха помощта ни за публикуване на информация и в други медии, за препоръки при рекламните им поръчки, за контакти с туристически фирми, за превод на обявите и други подобни. Така и се събрахме – хора с различни професионални компетенции и опит и с желание да работим за хората от всички краища на страната, които с ентусиазъм и оптимизъм се стремят да поддържат традиции и обичаи, характерни за родния им край и да ги направят достояние на повече хора от страната и чужбина. Да подкрепяме и новите идеи за модерни събития с разработването на дългосрочни концепции, маркетингово планиране, източници на финансиране и туристическо обслужване. Сигурен съм, че опитът и творческият потенциал на екипа ни ще са полезни.
- Има ли реална нужда българският туризъм от подобен клъстер?
- Определено! Това е организация, която обслужва едновременно тези, които организират събитието, тези, които искат да отидат на събитието, тези, които могат да ги заведат там, тези, които предлагат подслон и храна, тези, които ще осигурят развлеченията и подават информация към тези, които искат да знаят къде какво се случва или пък вече се e случило. Създаването на обединение от фирми, които могат да предложат обслужване на всеки аспект от провеждането на едно събитие със сигурност не само улеснява организаторите, а осигурява спазване и поддържане на определени стандарти. Устойчивите стандарти са в основата на дългия живот на всеки туристически продукт.
- С какво ще допринесе Вашето участие в новата организация за развитието на фестивалния туризъм в региона?
- Както споменах, с колегите се допълваме и по този начин многократно разширяваме платформата, на която работим. Всеки регион, събитие или организатор, който се обърне към клъстер „Фестивалите в България“, получава индивидуално разработен за него проект според посочените съдържание, бюджет и цели.

Повече за дейността на клъстера „Фестивалите в България“ можете да видите на сайта: www.fest-bg.com