Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Община Асеновград сред лидерите в Културния туризъм на Балканите

 Община Асеновград получи достойна номинация от Балканските туристически Оскари като лидер в Културния туризъм на полуострова.
Второто издание на конкурса ще се състои на 1.12. 2016 г. от 20 ч. в хотел Premier Best Western София, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.

Асеновата крепост /Петричка крепост преди преименуването и в чест на цар Иван-Асен ІІ/ без съмнение е най-интересният и просъществувал най-дълго време паметник на културата в Асеновград – с хронологични граници от старожелязната епоха до началото на 15 век. Крепостта е изградена на непристъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието.
Археологическите материали /погребение на тракийски воин –V-ІV в. Пр. Хр./ сочат, че крепостта в началото на късната старожелязна епоха е съществувала вече като тракийска крепост. Проведени археологически разкопки на т.нар. Феодален замък – най-високата и силно укрепена част на крепостта, разкриха наличието на 3 големи строителни периода – ІХ, ХІ и ХІІІ век. През ХІ век тук вече е съществувала и малка църква – параклис. Най-голямото разширение и преустройство свързваме със строителната дейност на цар Иван-Асен ІІ. По негово време е изградена и допълнителна крепостна стена на югозападния склон под Феодалния замък. Негово дело е и строежът на голямата двуетажна крепостна църква «Св. Богородица Петричка».
Древното укрепено селище Петрич, сега Асенова крепост е добре проучено. Зидовете и другите крепостни съоръжения са частично реставрирани и консервирани. Единствената добре запазена сграда тук е църквата «Св. Богородица Петричка». Заради своето живописно местонахождение /построена върху скална площадка в подножието на Феодалния замък/, изящество и степен на запазеност.
През 1986 г по повод 800 годишнината от въстанието на Асен и Петър се извършват последните реставрационни работи по църквата – по външната фасада и на стенописите, датиращи от времето на построяването й. На 14 август 1991 г. църквата е отново осветена и става действащ храм. Асеновата крепост е паметник на културата от национално значение.
Една от най-големите и най-бързо развиващите се хотелски вериги в България - Грифид Хотели, също влиза в надпревара за престижните статуетки на Balkan Awards for Tourism Industry 2016.
Четиризвездният „Каменград” Хотел & СПА, част от веригата „Тракийски хотелиери", също влиза в надпреварата за Балканските награди за туристическа индустрия. Той е номиниран в категория "Успешно утвърждаване на гр.Панагюрище като дестинация за спа, конферентен и културен туризъм чрез „Каменград” Хотел&СПА".
Един от най-предпочитаните планински хотели у нас и на Балканите - Апартхотел Лъки Банско, също получи заслужена номинация от годишните награди за туризъм на Балканите. Както и бутиковият хотел 8 ½ Luxury Art Guest House, който се превърна в любимо място на звезди като носителят на Грами Кърт Елинг, холивудският режисьор с български корени Тед Кочеф, снукър легендите Рони О’Съливан и Марк Селби, най-известната жена рефер в снукъра Михаела Таб, джаз звездата Ричард Бона и други.
Подробности тук: http://vipcompr.com/balkan-tourism-industry-awards-2016/
Организаторът на церемонията ВИП Комюникейшън, има зад гърба си куп престижни събития, като Националните награди за значими постижения в бизнеса и на церемониите за луксозно строителство, архитектура и дизайн, Националните медицински награди, Годишните медийни награди и други.