Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

С книгата „Магията на Египет“ се отбелязва 61 години FIJET и 59 – АBUJET

С книгата „Магията на Египет“ бяха отбелязани двата юбилея. Тя е резултат на ползотворното сътрудничество между АBUJET, посолството на Арабска република Египет в България и Египетската туристическа служба – офис в Рим.

АBUJET е абревиатурата на Асоциацията на българските журналисти и писатели по туризма, според изписването й на френски език. В нея членуват 36 журналисти от различни медии. По-голямата част от тях са членове на FIJET. Главната редакторка на един от първите сайтове у нас "България без граници" www.bgbezgranici.com – Антоанета Титянова също е член на двете елитни организации - АBUJET и Fеdеration Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme. Тя е автор на повече от стотина пътеписи от страната и от красиви кътчета от Европа, Азия, Африка и Америка за сайта "България баз граници", за "Вестник за дома", за сп. "Журнал за жената", за сп. Story, за сп. "Черно и бяло" и за сп. "Магазин, интериор, дизайн", където води рубрика "Маршрути" от няколко години. „Бащи” на АBUJET са някои от най-големите имена в българската журналистика и публицистика: Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Николай Тодоров, Ивайла Вълкова, Ясен Антов и др. 
FIJET е Международната федерация на журналистите и писателите по туризма (Fеdеration Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme). Създадена е в края на 1954 г., когато председателят на Съюза на белгийските журналисти по туризма Раф Алофс се обръща към колеги от Франция и Италия с призив за създаване на съюз. На 2 декември колеги от трите държави основават в Париж FIJET. Първият конгрес на новата организация се провежда през 1956 г. в Ница. Същата година в България група журналисти, пишещи на туристически теми, уч-редяват към Съюза на българските журналисти АBUJET, българската секция към FIJET. Днес във FIJET членуват над 800 журналисти от 30 държави от цял свят, както и 25 национални асоциации. FIJET е най-голямата про¬фесионална организация на пишещите за туризъм. 

Основен принцип, залегнал в хартата, както на АBUJET, така и на FIJET, е свободата на словото и утвърждаването на човешките права върху прин¬ципите на демокрацията. На ежегодните срещи в различни континенти журналисти от цял свят търсят най-преките пътища за утвърждаване на туризма като „универсален език” за сътрудничество и приятелство, за сближаване на хора, страни, интереси и култури.

Съобщи Антоанета Титянова