Банер
3-ти март - Национален празник на България и 138 години от Освобождението на България

 3-ти март - Национален празник на България и 138 години от Освобождението на България
Тържествено честване на 03.03.2016 г. /четвъртък/ - 10:00 часа Община Силистра, Дирекция "Хуманитарни дейности", Отдел "Култура" организират Тържественото честване на 3-ти март - Национален празник на България и 138 години от Освобождението на България от 10 часа на площад "Свобода" с:

- Ритуал по издигане на националното знаме под звуците на химна на Република България;
- Шествие за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, кап. Георги Мамарчев и граф Лев Толстой;
- Тържествено слово на кмета на Община Силистра- д-р Юлиян Найденов и празнични слова на официалните лица;
- В концертната програма ще вземат участие:
- Детска фолклорна формация "Добруджанче" към НЧ "Доростол - 1870" с художествен ръководител Дариела Георгиева
- Сеслав Тодоров - ученик от ІІ "а" клас на ОУ "Отец Паисий" с изпълнение на стихотворение, посветено на България
- Музикална студия "ДО РЕ МИ" с художествен ръководител Бонка Скорчелиева
- Концерт на Формация "Двуглас"- Даниел Спасов и Милен Иванов, солисти на "Мистерията на българските гласове". Те ще изпълнят хайдушки, възрожденски и популярни народни песни, посветени на 3 март.

Формация "Двуглас" представят една палитра на традиционния български фолклор и източно-православната църковна музика. Творческите търсения на двамата певци са свързани преди всичко с уникалното българско пеене. Техните изпълнения включват оригинални образци от най-старинните пластове -двугласни песни от различни региони на България, баладична, епическа, любовна и обредна музика. В търсенето на вокално разнообразие двамата изпълнители издирват и представят непознати до този момент старинни църковни песнопения. Това са шедьоври на старата българска монодична музика и нейните проявления през вековете.

През 2003г. Даниел Спасов и Милен Иванов издават първият си албум с хайдушки и исторически песни. Успоредно с това реализират записи в Българското национално радио и филми в Българската национална телевизия. През 2005 година излиза албумът им "Българският двуглас" - едно задълбочено изследване и мащабно представяне на българската многогласна песен. Многобройни са концертите им в България, както и престижните турнета в чужбина - Германия, Швейцария, Русия, Австрия, Чехия, Франция, Португалия, Гърция, Израел, Дания и Швеция. През 2008 година записват старинни църковни песнопения и шедьоври на православната музика в албума "Благословен си, Господи". През 2009 година издават албума "Коледен благослов", който представя най-ценното от българските коледни песни. Най-новият проект на двамата музиканти - "Тайнството на обреда" е едно изключително успешно и мащабно представяне на старата българска обредна песен. Проектът е реализиран както с традиционни вокални практики, така и чрез средствата на съвременния музикален език.

Каним всички силистренци и гости на нашия град на 03.03.2016 г. от 10:00 ч. на пл. "Свобода"! Да сведем глави пред подвига и саможертвата, да поднесем цветя в знак на признателност и да станем част от Националния празник на България - 3-ти март!

По случай 3-мат - Национален празник на България, всички силистренци и гости на нашия град могат безплатно да посетят Художествената галерия, Регионален исторически музей и Природонаучен музей Сребърна.