Банер
Яне Янев: КТБ е била черна каса на политически и икономически групировки

 Докладът на парламентарната комисия за Корпоративна търговска банка прави ретроспективен анализ на това, което е излизало в публичното пространство през последната година, но не отговаря на най-важния въпрос – кой източи банката. Това заяви в „Тази сутрин" по БТВ лидерът на РЗС Яне Янев.

„Използват се етикети, епитети и клишета, назовавани стотици пъти пред обществото”, подчерта Янев. „Повече от ясно е , че ДАНС не са си свършили работата, но кой е наказан и на кого е потърсена отговорност, че финансовото разузна не е проработило”, попита той.
„КТБ е била черна каса на определени политически и икономически групировки, които са осъществявали нерегламентирани търговски и бизнес операции”, продължи Яне Янев. По думите му те ще станат ясни, като излязат докладите за вложителите.
Той уточни, че винаги е бил срещу Иван Искров и е имал тежки критики срещу неговата дейност.

За коментарите през последните дни, че е имало натиск за избора на Искров, Янев посочи мнение, че Искра Фидосова „много пъти си позволяваше да говори от името на Борисов”. „Тя предлагаше и законопроекти от последна инстанция и си позволяваше да командори, без да има такова пълномощие. Нееднократно спекулираше с името на Борисов, но не е имала такова разрешение”, допълни той.

Бившият депутат критикува съдебната реформа, защото много въпроси остават без отговор. „Съдебната система трябва да се обсъжда по същество”, заяви той и призова ВСС да не мълчи. „Ако те не са гузни, нека бъдат така коректни да се изправят пред обществото и да кажат цялата истина за съдебната реформа”, призова Яне Янев.

„Нормално ли е да се случи подобно нещо и да няма последици. Някои хора явно искат обществото да бъде късопаметно и да забрави какво се е случвало в годините назад”, подчерта съветникът на премиера Бойко Борисов.

Бившият депутат попита защо не се прави анализ на личности като Иван Костов, които са оказвали влияние в тези процеси по фалиране на банката.